HTML

re: rendszerváltás - siker vagy kudarc volt ?:)

2012.06.01. 10:24 equally

Időről időre elkap minket a hév, és miközben hangzatosan gondolkodunk rendszerváltásról, meg demokráciáról, meg elmúlt 20 évről, könnyen átsiklunk bizonyos tények felett ... amik felett nagyon nem kellene átsiklanunk ... itt van mindjárt egy: a rendszerváltást nem mi csináltuk, hanem a Szovjetunió ... mi csak örültünk ... és elkezdtünk vidáman kártyázni azokkal a lapokkal, amiket a kezünkbe nyomtak ..

 

Gorbacsov a világ legnépszerűbb embere volt, Nyugat-Berlinben a város közepén, a szabadság fővárosának szívében hatalmas Vodka Gorbachev reklámokkal beborított emeletes buszok cirkáltak, általános party-hangulatot és pezsgést árasztva ... Volt is ok az örömre ... elvégre ekkor már eldőlt, hogy odaát, Kelet-Berlinben a rendszer megbukott, vége van és már csak idő kérdése, mikor omlik fizikailag is össze. Volt ok az ünnepségre nyugat-szerte, elvégre a kapitalizmus legyőzte a kommunizmust, amiről a szerencsétlen keleti-blokkos emberek évtizedeken át hallgatták a próféciákat, hogy majd ilyen, meg olyan lesz a kommunizmus, de addig még hosszú az út. Eközben, a hétköznapokban pedig az SZKP-k, MSZMP-k vadul dőzsölve uralkodtak - mint a saját birtokukon.


gobacsov_2.jpg

A rendszerváltás Gorbacsov zseniális hadművelete volt, és pozitív változás volt, vitathatatlanul, mégis, fontos emlékeztetni magunkat, hogy Gorbacsov ki volt: a Szovjetunió legerősebb embere. Gorbacsov a Szovjetunió, a szovjet hatalom érdekét képviselte legelsősorban - máskülönben nem lehetett volna ott, ahol volt, illetve, még ha tt is volt, nagyon gyorsan el tehették volna onnan, illetve láb alól (így is volt egy kis zűrös időszak, amikor Jaltában, vagy hol picit kivonták a forgalomból):


Nem szabd elfelednünk, hogy a rendszerváltás konszenzusos volt, és ez a konszenzus ott kezdődött, hogy az SZKP, a Szovjetunió MSZMP-je, a kommunista rendszer központja és fellegvára, ami egyben maga volt a Kreml is - rábólintott, sőt, zöld utat adott a projektnek, sőt, ez a projekt az első perctől az ő projektjük volt.


Gorbacsov konkrétan és teljes sikerrel meggyőzte azt a több száz katonai pizsamás tábornokot az SZKP soraiban, akiket a demokrácia nyilvánvalóan a legkevésbé sem foglalkoztatott, csak úgy, mint orvosokat a járványok. Mindaz, ami történt, az ezeknek a tábornokoknak, ezeknek az iszonyat durva diktátoroknak az akaratára történt meg, az ő terveik (az őáltaluk elfogadott tervek) szerint.

 

Mit változtat ez a tényeken? Nem mindegy, hogy kié volt a projekt?

Nos, éppenséggel nem mindegy, kezdve ott, hogy mi volt a projekt célja ...

 

A-nézet:

Mi, emberek a keleti blokkban úgy láttuk, a rendszerváltás ölünkbe kapott demokrácia, és hogy egyetlen perc alatt a Nyugat magához ölel minket. Mi is teljes értékű európaiak leszünk, a "keleti" bélyeg nélkül. Gondoltuk.

 

B-nézet:

A nyugat, illetve az USA viszont úgy látta, hogy győztek, a Ninocska c. film és az egész rendszerek versenye végre eldőlt, vége a hidegháborúnak, megszűnik a jó öreg ellenség, akire nemcsak mozikultúrát lehetett építeni, de fegyvergyártást és stratégiai megszállásokat (ott állomásozásokat) is. A győzelem lendületet ad majd a gazdaságnak - de a leszerelés az azért picit ellentétes az érdekekkel. A rendszerváltást nyilvánvalóan úgy tekintették, mint egy új versenyt, egy új startvonalat, ahonnan nagyon profin és ügyesen kellett majd elrajtolniuk, nehogy a ravasz oroszok csúnyán beégessék őket. Németország újraegyesítése persze az egész világot pozitívan felrázó ünnep lesz, a világháború vége, s ez az ünnepség remek egérutat, szabad kifutást ad majd a fellendülésnek.

C-nézet:

a Szovjetunió és szövetségeseik, a helyi uralkodók (MSZMP-k) úgy voltak vele, hogy a rendszer összeomlott, fizetésképtelenné vált, és rájöttek, hogy amíg ők adósság mocsarában dagonyáznak, addig az USA pénzt nyomtat, és világszerre egyre nagyobb adósságállományt tud "kihelyezni". Világos, hogy ez előnytelen verseny. Amíg nekik egyre több az adósságuk, az USA-nak .. is egyre több, csak pozitív előjellel.

 

Mit akartak hát? Feladni konok elveiket, és a lényegre koncentrálni. Mint Jeles András A Mosoly Birodalma c. művében (Mrozek: Rendőrség - alapján) az utolsó politikai fogoly, aki már nem akar szemben állni a rendszerrel, a SZU is meggondolta magát, és azt mondta, elég ebből a kommunizmus bullshit-ből. Mi is bizniszmenek akarunk lenni, és dollárral, sőt, rubellel akarunk fizetni külföldön, és nem arannyal. Plusz nem akarjuk ezt az istenadta népet regulázni, hogy dolgozzanak, inkább ösztökéljék őket a maffiózók, meg a tévéreklámok. Hadd működjön a rendszer magától, a láthatatlan (fekete) kéz majd elintéz mindent, és akkor szovjetek többé nem csak negatív karakterek lesznek a világ mozikultúrájában, hanem civilizált, gazdag milliárdosok, Citizen Kane-ek, saját néppel, saját birodalommal - csak másképp, mint a cárok meg Lenin elvtárs .))

 

Gorbacsov és az SZKP elindították a bomlást - a peresztrojkával bedobták a gyeplőt a lovak közé, és a birodalmon végighullámzott az információ: THE END - hamarosan vége lesz. Ez megtette a hatását. 1985-bena magyar állami tévében olyan BBC adás ment le, amely kimondta kerek perec, hogy "Magyarországon már senki sem hisz a kommunizmusban". Ez azért nem semmi. Nem is az, hogy a BBC ilyet csinál, hanem az, hogy az állami tévé, a hatalom tévécsatornája ezt szükségesnek érzi leadni .))) Ezek után fura arra gondolni, hogy az ellenzéki írásokat, zenekarokat miért kellett (volna) betiltani ?:)))

 

Sőt, innentől az ember éppenséggel úgy látja a társadalmon uralkodó és az országot irányító hatalmat, mint egy atomreaktor személyzetét, akik a hevülést felügyelik, nehogy túlmelegedjen és elszálljon a reaktor - illetve a reaktorban tomboló láncreakció. Valahányszor túlhevülne, belógatják az ólomrudacskákat, elnyelőket, máskor meg, amikor a folyamat csillapodik, és már nem a kellő intenzitással zajlik, akkor ismét zöld utat adnak. Tilt, tűr, támogat? Nah, ja. Közben pedig a háttérben (bazi nagy) cégtulajdonosok jönnek létre, állami megrendelésekkel, s mindez még a 80-as években.

 

 A rendszerváltás c. manőver majd egy teljes évtizednyi előkészítés után mehetett végbe (az előkészítés már nyilván a lengyel Szolidaritás ill. a szükségállapot idejében elkezdődött, a mi James Bond ügynökünk, Medggyessy 'akkor-ez-most-hogy' Péter is ott tüsténkedett 1981-ban, hogy lokalizálja a rendszer összeomlását (amihez a Világbankkal kellett együttműködni :)). 1985-től már a célegyenesről beszélhetünk, 1989 pedig olyan volt, mint egy sebesség váltás. Motor felpörög, a kuplungot megnyomják, határok megnyílnak, s a következő másodpercben ez már egy másik rendszer: a kapitalizmus.

 

brezsnyev_mszmp.jpg

 

A kapitalizmus, amit demokráciaként árulnak - és vesznek (be)


Bush megérkezett Magyarországra, hatalmas sikere volt a beszédének, a magyarok úgy érezhették, most végre helyreállt a rend, amit 1956-ban nem sikerült helyreállítani. Most végre visszakerültünk a térképre, és mi is nyugatiak leszünk. Végre van nekünk is demokráciánk - gondoltuk. Persze nem magunktól estünk ilyen fogalom-zavarba. Így adták a szánkba. Rendszerváltás: diktatúra helyett/ után végre demokrácia. Happy End. Ahogy nálunk mondtuk: eufória. Győzött az, amit a demokratikus ellenzék képviselt. Győzött az underground .) És győzött Horn Gyula, akinek az ölébe pottyant a szerep, hogy ő mondhatta ki, hadd menjenek a derék németek haza ... Hogy felhívta-e előtte feletteseit Moszkvában piros telefonon - mindenkinek a képzeletére bízzuk, mi mást is tehetnénk .) Az azonban biztos, hogy amikor a határ megnyílt, és a németek átmehettek, az SZKP-ban, odafent, a birodalom központjában a sok-sok pizsamás diktátor-tábornok és KGB-s mind pezsgőt bontottak, mert a rendszer-váltás megtörtént.

 

Érdekesség persze, hogy nálunk Horn Gyula jófej lett egyből, és a második demokratikus választást egymaga megnyerte, a rendszerváltást pedig (hatalom átadás/átvétel) az MSZP zavartalanul vezényelhette le, az ügynökaktákat sikerült eltüntetni - miközben Németországban, ahol nem osztottak ki ilyen pozitív szerepet, mint Horné, a nép körbevette a STASI épületét, ahol iratokat akartak megsemmisíteni, és kezébe vette a történelem-írást, a kommunista rendszer hatalom-élvezőit, durva kiszolgálóit pedig alapvetően visszavonták az un. közéletből. Leszerelték őket - míg nálunk 22 év múlva is itt a bazi nagy problem, hogy a rendszer még egy 2/3-os felhatalmazású, jobboldali és eredeti rendszerváltó párt kormányzása idején sem adhatja ki a kommunista rezsim ügynökaktáit. Iszonyat durva konfrontáció - a hatalom szemben az emberekkel (és ne legyenek illúzióink, az mszp sem adná ki az aktákat, és több, mint valószínűleg az szdsz sem, az mdf meg tuti, hogy nem. Itt áll a hatalom, szemben a néppel és a magától értetődő népakarattal, és azt mondja: nem, nem kapjátok meg a kádár rendszer aktáit, mert mi, akik uralkodunk, nem adjuk oda. Összezárunk - mint mindig. Nehogy már a nyúl vigye a puskát, vagy a farok csóválja a kutyát. A hatalom a hatalomé és nem a népé, akiken uralkodik az uralkodóosztály, "a hatalom" - világos, nem ?:)

 horn_gyula.jpg

És akkor egyre másra keletkeznek a cikkek arról, hogy demokrácia így, demokrácia úgy ... miközben Gyurcsány, ha "csak" gumilövedékekkel is, de a tüntetőkre lövetett, Orbán meg milliárdosokat csinál a haverjaiból üzlettársaiból, odaadja nekik a földet, közben pedig a rájuk bízott titkokat gondosan és hűségesen őrzik (ez most az ő körük, nincs mit tenni) - szemben a néppel.

 

Demokrácia természetesen nincs és nem is létezett nálunk, ezt csak az uralkodóosztály adja a nép szájába, a sajtó, meg a holdudvar. Nem lehet demokrácia, ha a nép, az emberek érdekével durván és nyilvánvalóan ellentétes döntések születnek odafent,és ezeket a döntéseket nem vonják vissza, nem gondolják újra, hanem foggal körömmel kitartanak mellettük. Közben pedig 4 év jobboldal után jöhet 4 év mszp, szerva itt, csere ott, a miniszterelnökeink pedig olyan emberek, akik sosem dolgoztak úgy, mint magyar emberek - Magyarországon. Ez minden, csak nem demokrácia. Ez egy bazi nagy átverés. Ezért szoktuk azt mondani, hogy a rendszerváltás kudarc volt ...

tényleg: siker vagy kudarc?

Ezt mindenki döntse el maga. de érdemes belegondolni, hogy ha nem let volna rendszerváltás, akkor vajon nem most is az egykori mszmp utódpárja lenne hatalmon (aki a parlamentben van és a kormányzás várományosa az hatalmon van)? Nem az akkori új generáció, például Gyurcsány, vagy az akkori középgeneráció, Lendvai és társai lennének most a nagykutyák? Nem lenne tilos kimondani azt, hogy utódpárt? Nem Népszabadságot olvasna ma is mindenki ? Nem a párt lenne a lap tulajdonosa?

 bush_budapesten.jpg

Az, hogy az mszp időnként leadja a másik pártnak a kormányzást, amikor már nem mehet tovább - senki se tévesszen meg. Ez is az új rendszer része: egyik oldal, másik oldal. Az egyik oldal utálja a másikat, ezért szavaznak az emberek olyan pártra, akik tömegbe lövettek gumilövedékekkel, és olyan pártra is, akikről borítékolható volt (lett volna), hogy a hatalmi arrogancián kívül és a Ficóskodáson kívül sok változást nem fognak hozni, vagy ha mégis, akkor abból nem lesz köszönet, és nem a gazdaság, nem az emberek élete fog pozitívan változni, hanem az övék, akik ebben a 4 évben uralkodnak.

 

Egy szó, mint száz, innen nézve éppenséggel úgy tűnik, hogy a rendszerváltás totál sikeres volt, és egy roppant sikeres 20 évet tudhat maga mögött, amely során a a globális hatalom kiépíthette globalizált hálózatait, a bankok és corporation-ök kezükbe vehették a döntéshozást (kvázi a demokráciát), a pénzügyi felső vezetők, illetve az uralkodó felső tízezer pedig példás bérszínvonal fejlesztésen ment keresztül .) Egyszerűen vannak, akik tízezrekből, százezrekből élnek, s vannak, akik milliókból, százmilliókból - s köztük a különbség nem az, hogy ki menyire okos vagy tehetséges, hanem az, hogy milyen pozícióban van nyilvántartva a hatalom adatbázisában.

 

Sikeres volt az elmúlt 20 év - globálisan is, pontosan úgy, mint nálunk. Mert ezalatt a 20 év alatt, amíg az értelmiség (akik remek munkákat kaptak a corporation-öktől) feltartották a fejlődést, és egyfajta átmenetiség (posztmodern) állapotában tartották az időt és a kultúrát. Így nyert 20 évet a kapitalizmus demokráciának álcázva, hogy olyan országokban, ahol a marxizmust egykor az anyatejjel szívták magukba az elvtársak és elvtárs-gyerekek, most azt mondják, én a milliárdosok pártjára szavazok, mert fontosak számomra a demokratikus értékek - például a piac és az ultraliberális gazdaságpolitika :))) Én a milliárdosok pártjára szavazok, mert a BKV-nál nagyon durva korrupció volt, és Gyurcsány egy antidemokrata, és demokráciát akarok, és elszámoltatást. És a milliárdosok pártjára fogok szavazni, mert a Fidesz tönkretette a gazdaságot és bevezette a horthyzmust, és elvette a néptől a jogot, hogy 22 év után megismerje az állambiztonsági múltat, miközben a barátoknak földet osztott és milliárdos állami megrendeléseket.

 

20 totálisan sikeres év áldemokráciában .. úgy, hogy a népnek lövése sincs, hogyan mászhatna ki ebből, és hogyan érhetné el, hogy egyszer az emberek érdeke érvényesüljön odafent a döntéshozásban ..


20 totálisan sikeres év - a hatalom számára, akik annak idején odaengedték maguk mellé az "új éheseket", és nemcsak az új mszp-sekről beszélünk, hanem az új ellenzékről is, sőt, létrehozták az új milliárdosok rétegét, hogy a hatalom a nép felett még szilárdabban és keményebben tudjon uralkodni, mint valaha ...

Most, hogy 2008-as bukás (a kapitalizmus bukása) után 2011-ben globális (tudati) forradalom, világforradalom tört ki, nyilvánvaló, hogy a lelepleződés megállíthatatlan ... Az azonban, hogy ebből valaha a nép demokrácia szintjén profitálhat - kétséges ... Lásd Orbán-ék is már a válság és a válság-ideológiák révén kerültek hatalomra, egy milliárdosok pártja ... akik tovább eszkalálják a válságot .. és lásd Obama lapjai sem túl jók, Clooney nem tud annyi pénzt felhajtani neki, mint Stevie Wonder és Robin Wiliams ... mert erről szól az egész: az nyer, aki több pénzt szerez ...

Nos, ennyit 2012-ben az un. "demokráciáról" ...

 

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demoasp.blog.hu/api/trackback/id/tr954937053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása