HTML

Ügynökakták – hamis vagy valódi katarzis várható?

2012.11.29. 22:59 equally

Schiffer András, illetve az LMP parlamentben belüli projektjeként indult a „Legyen nyilvános az állambiztonsági múlt” - mozgalom, amihez ma már szerencsére egyre komolyabb „tömegek” csatlakoznak, beleértve természetesen Bajnaiékat is. Bár már hangzás szintjén hozzászoktunk, hogy Bajnai is ugyanazt követeli és ígéri, mint Schiffer és az LMP (és persze a 4K! is nyilván), mégis érdemes belegondolni, hogy mi várható, ha Bajnai kezébe kerül az akták kulcsa …

sch.jpg



Az ügynökakták kérdése Magyarországon botrányos. Egyszerűen leleplezi, hogy miféle dolgok történtek nálunk rendszerváltás címén, beleértve, hogy az MSZMP-nek (ill. megszűnése után egy pillanattal később az MSZP-nek) mennyire kemény kontrollja volt végig az események felett, és van azóta is, hiszen máskülönben már rég túl lennénk ezen az egészen. De nem vagyunk.

Ma persze a Fidesz a hunyó, ők a gaz, kukacoskodó aktaőrzők, és minden ellenszenvünket bőségesen megérdemlik e cinikus összejátszásért a Kádár rendszer antidemokratikus elitjével. Mégis, fontos látnunk, hogy 1994 és 1998 között az MSZP és az SZDSZ is nyilvánosságra hozhatták volna az ügynökaktákat, ha akarták volna. Az idő adott egy sanszot, egyet neki, egyet meg most a Fidesznek. Közben pedig, ha mindannyian akarták volna, bármikor nyilvánosságra hozhatták volna, de nyilvánvalóan nem erről van szó. Nyilvánvaló, hogy ezek közül a pártok közül egyik sem akarta nyilvánosságra hozni ezeket az aktákat.

Confidential2.jpg

a kérdés: higgyünk-e most Bajnainak?

Az, hogy Bajnai (mint fő neolib technokrata végrehajtó) az SZDSZ-nek ugyanannyira üdvöskéje, mint az MSZP-nek, duplán is elgondolkodtató. Egyrészt, ha eddig nem akarták nyilvánosságra hozni, akkor most mi ez a nagy akarat? Megváltoztak volna? Bajnai semmit sem változott 2010 óta, és úgy tűnik, az MSZP sem, ráadásul a Bajnai-MSZP tárgyalásokon ott lesz Veres Jani, Szerekes, stb.., szóval változásról nem igazán beszélhetünk.

Amit Bajnairól tudni kell, az az, hogy ő nem szokott hazudni (valószínűleg nem egy 008-as ügynök, mint Gyurcsány, akinek erre is volt jogosítványa, Bajnai, mondjuk, inkább 011-es, akinek a saját verzió kitalálása és előadása nincs beprogramozva a funkciói közé). Bajnai inkább az arcáról híres, és a parancsteljesítő limitált tudású, döntéspozíciójú végrehajtó szerepéről. Elvégzi, amit kell, és amikor utólag megkérdik, hogy ez mi volt, eladósodott néhány százezer ember, vagy öngyilkosok lettek az átvert vállalkozók – akkor azt mondja, azt tudja mondani, hogy „akkor nem tudtunk jobbat”, vagy hogy „nem értettünk hozzá”. Mindezt ki tudja mondani, mert megvan hozzá az arca. Ilyen egy egyszerű programozású terminátor. Gyurcsány az ilyen kérdésektől dührohamot kapna. Bajnai csak elintézi, ahogy kell. Profin, mint egy gép. „Önnek nincs új üzenete”.


bajnaimester.jpg

Azt gondoljuk, hogy ha Bajnai azt mondja, hogy nyilvánosságra kell hozni az állambiztonsági múlt aktáit, akkor az úgy lesz. Persze, hogy úgy lesz, mert Bajnainak nincs jogosítványa ahhoz, hogy saját maga ilyen felajánlásokat tegyen az „egykori” pártállami elit rovására. Ha Bajnai mondja, hogy legyenek nyilvánosak, akkor az azt jelenti, hogy erre már megvan a terv, ez a projekt már zöld utat kapott odafent.

Bajnaival kapcsolatban azonban tudnunk kell, hogy ő nem akármilyen végrehajtó, nem akármilyen terminátor. Eddigi fő megbízatása az un. Gyurcsánytalanítás volt. Ez rengeteg nyomozás, vizsgálat elindítását is jelentette – melyek egyikéből sem lett bírósági ítélet. Ugyanakkor van olyan „összeesküvés-elmélet”, miszerint egy nyomozás lefolytatása azok által, akik érintettek lehetnek benne, lehetőséget kínál a számukra, hogy biztosítsák, a szálak nem vezetnek túl messzire, nem futnak ki az ügyből, és az ügy (akármilyen össznépi, polip-hálózatos korrupciós bűnözés is folyt) lokalizálható, és alacsony kockázatú besorolást kaphat, aminek végül nem kell szükségszerűen (azaz nem kell) ítélettel végződnie. Akárhogyan is, tény, hogy az MSZP miniszterelnökeként, úgy, hogy ugyanabban a ciklusban (ha hihetünk a korrupciós adatbázisoknak) állítólag ő maga is érintett volt korrupciós ügyben, éspedig 'grand corruption', kormányzati szintű korrupciós ügyről volt szó, egyetlen bírósági ítélet sem született korrupciós ügyekben, ugyanakkor a nyomozóhatóságok mégis egy éven át dolgoztak szakadatlan, feszített tempóban. Ennyit azért elmondhatunk. Nos, ez volt a gyurcsánytalanítás időszaka.

Vajon az ügynökaktákkal kapcsolatban mi lehet Bajnaiban a speciális, ami miatt rá bízzák odafent? Rá bízzák azt, amit Orbánéknak a jelek szerint tilos nyilvánosságra hozniuk (ha megtehetnék, nyilván megtennék, mert őrületes politikai profitot jelentene, előadhatnák, hogy ők a rendszerváltók, ez egy nemzeti szintű katarzist jelentene, és ez akárhány fideszes politikus fejét megéri - Orbán maga pedig tuti, hogy tiszta, lásd az 1989-es beszédét, ezt nem merte volna megtenni, ha az MSZMP-nek lett volna valamije ellene) (az, hogy Orbán tiszta ügynökügyben, egy grammot sem javít a politikusi megítélésén, természetesen).

mit jelent ez, hogy Bajnaira bízzák?

Valószínűleg azt, hogy a katarzis elmarad. Nyilvánosak lesznek az ügynökakták? Igen. Úgy lesznek nyilvánosak, ahogyan azt Schiffer András követeli? Valószínűleg nem pontosan úgy, Valószínűleg lesz némi késlekedés, és valószínűleg lesz némi fokozatosság. Valószínűleg felmerül majd annak a gyanúja, hogy a nyilvánosságra hozott adatokat előzetesen picit átfésülték. Valószínűleg lesz pár ember, aki lebukik, de az is valószínű, hogy lesz jó néhány, aki mások meglepetésére nem.

Megkapjuk a hülye aktáinkat – de nem pont úgy, ahogy képzeljük. Ezt gondoljuk. És miért? Csak azért, mert ezt azok adják nekünk oda Bajnain, az emberükön keresztül, akik eddig nem adták ide. Ennyi. Ők adják ide, a legmegbízhatóbb pártkatonájuk kezén és államhatalmi apparátusán keresztül. Ez egyszerűen nem lehet ugyanaz, mint amiről Schiffer beszél … Fizikai képtelenség.

20121031-bajnai-gordon-a-haza-es7.jpg

Elképzelhetjük, mennyire fontos az MSZP-nek és Bajnai egyesületeinek, hogy ők legyenek a domináns pártok 2014-ben, máskülönben, ha az LMP alakíthat kormányt a többiek korlátozott partnerségével, ismét jöhet egy botrány, mert az MSZP vagy valamelyik szervezet végül valami lelkiismereti okra vagy egy csúnya sajtóbotrányra való hivatkozással meggondolja magát, és azt mondja, várjunk még egy kicsit ezzel – ha 25 évet kibírtunk, az a pár év már mit sem számít, túl nagy a hisztéria. Igen, azt gondoljuk, a hatalom, amely Bajnai és az MSZP mögött áll, csak akkor engedélyezi az akták nyilvánosságra hozatalát, akkor és csak akkor, ha Bajnai a projektvezető, és minden az ő kezén megy keresztül – elvégre mindez szigorúan bizalmas … továbbra is …

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

5 komment · 1 trackback

Címkék: ügynök bajnai akták ügynökakták MSZP LMP Schiffer pártállami múlt

A bejegyzés trackback címe:

https://demoasp.blog.hu/api/trackback/id/tr804938669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.30. 11:18:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2012.12.01. 10:49:16

Azt hittem ez az ügynökaktákról fog szólni, de nem. Ez az ügynökakták ürügyén elkövetett hisztérikus bajnaizás.

Az már kiderült, hogy az ügynökakták kérdésében az mszp és a fidesz egy és ugyanaz, az pedig hogy Bajnai mit kezd majd velük, az a jövő zenéje.

equally 2012.12.04. 12:03:38

bocsa a "bajnaizásért" (hm, máris létrejött egy új foglaom) ...

de tudod, Bajnai egy ügynök (titkos megbízók akaratát végrehajtó megbízható munkatárs), szóval nehéz lenne kihagyni ...

PS:
vedd észre, te egyszermályű kormányzásban gondolkodzol ..

"Bajnai mit kezd majd velük"

de tudod, ha demokrácia lesz, nem egy ember fog dönteni az ügynökaktákról (sem) ...
és különösen nem egy ügynök :)

ha lesz ...

mindazonaltal 2012.12.09. 21:31:57

Zavaros írás, tele rosszindulatú feltételezésekkel Bajnai lejáratása céljából. A CÖF legalább vállalja a primitív lejárató plakátjait, ez itt egy kissé körmönfontabb, de elég önleleplező.

mindazonaltal 2012.12.09. 21:31:58

Zavaros írás, tele rosszindulatú feltételezésekkel Bajnai lejáratása céljából. A CÖF legalább vállalja a primitív lejárató plakátjait, ez itt egy kissé körmönfontabb, de elég önleleplező.

equally 2012.12.16. 17:57:56

@mindazonaltal:

"a legmegbízhatóbb pártkatonájuk"

ha ez például lejáratás, akkor egyetértek a zavaros hozzászólással, aminek nyilvánvalóan az a célja, hogy bajnait támogassa - egy kampány jegyében, noname nick-ről , egy recept alapján odarittyentve valami kis hsz-t

hajrá, mszp .) csak így tovább .)
süti beállítások módosítása