HTML

Milla again: Vedlik a MILLA - vissza civilbe

2013.02.26. 18:39 equally

Két évet ível át immár a MILLA pályafutása, a híres civil mozgalomé, amely számára evidencia volt, hogy Bajnai kampánynyitója legyen a fő esemény október 23-i nemzeti ünnepségünkön, ahol a MILLA és Bajnai mozgalma együtt alapították meg az azonos című (Együtt) 2014 választási .. szóval pártot, vagy nevezzék, aminek akarják – azt, amire emberek szavaznak, és amit a Medián a többi párt támogatottságával együtt mér. Bajnai úgy tűnik, megbukott, erre a MILLA most visszalép, mostantól ismét civilek – azzal együtt, hogy tüntetésszervezői előjogukat átadták Bajnai Szolisainak …

pic-5.jpg

lásd a MILLA közleményét

A MILLA azért érdemel külön szót, mert egy felülről szervezett civil szervezet, ami pontosan úgy viselkedett, mint az SZDSZ – lásd, amikor is pályájuk csúcsán felkonferálták Bajnait a színpadra, illetve amikor az E14-es közös formációjukat és annak párttá alakulását bejelentették. A MILLA egy olyan civil szervezet, amelyből az új (neo)liberális párt pattant ki, meglepetésszerűen. Az új SZDSZ, amit a tehetős budapestiekre szabtak, akik még mindig azt hiszik, hogy a liberalizmus a fűszívást jelenti meg az antirasszizmust és a szivárvány minden színét (és nem az 1% uralmát és neolib gazdaságpolitikát, értelmetlen megszorításokkal és jól tartott holdudvarral – plusz attachmentként a kampányszövegeket a sokszínűségről, fűszívásról, stb).

Egy civil szervezet, ami sosem volt igaziból civil – a civil ugyanis azt jelenti, hogy alulról szerveződik, és hogy legalább akkor, amikor szerveződik, nyitott, átlátható, valódi. Azaz vannak emberek, akik elkezdenek csinálni valamit, amiből lesz valami. A MILLA ehhez képest egy álarcos játék az első másodperctől, ami anélkül vált „valamivé” (lásd tömegtüntetések), hogy bárki szeme láttára lezajlott volna bármiféle valódi civil szerveződés (amibe bárki bekapcsolódhatott volna, nyilvános fórumokkal, meg miden). Amint pályára léptek, egyből elkezdték a profi nemzeti ünnep-szervezést, de már az első januári tüntijeiknél is mindenki csak nézett, honnan lett félmillió forintjuk sec-perc alatt, satöbbi.

A lóláb mindig kilátszott, de mindegy volt, hiszen 2012 elejétől már egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a MILLA tényleg az, aminek látszik, egy új liberális párt – kezdeménye. Aztán megtörtént az október 23-i nagy átváltozás. Felkonferálták Bajnait, és egyúttal megalapították Bajnaival az Együtt 2014-et. Megalapították Bajnaival a pártot szervezetet, szövetséget, illetve azt, amire 2014-ben szavazni fognak a népek. Utána kilőtték az LMP alól az ÖKO és a ZÖLD címkéket, és átvették tőlük az ügynökakták mellett a fenntartható fejlődést is, sőt, Misetics Bálint MILLA-közeli ex-LMP-s révén a szegénység elleni harcot is!! (A Város Mindenkié alapítvány). Jó lapjai lettek Bajnaiéknak, beleértve egy szegénységmentes, éhségmentes Szolidaritást is – nem, cseppet sem bizarr, ez így lett kitalálva, ennek működnie kell.

Jó lapjaik lettek, de nem eléggé jók. Az ÚJ LMP, akik fantáziadús néven MP-nek keresztelték magukat (bocs: PM), megtartotta a nagy SZDSZ-es kampánynyitóját az SZDSZ főhadiszállásán, az A38-on, Demszky korábbi tanácsadójával, a heti hetes alaptagjával, Hajós Andrással. Miért is ne? A neoliberalizmust nem bünteti a törvény, szabad országban élünk. Nem az a baj egy új SZDSZ-szel, hogy önmagát képviseli, hanem az, hogy nem, és helyette mindenféle másnak adja ki magát, mert egy SZDSZ-re senki sem szavazna (leszámítva, akinek tényleg pénze lenne belőle, de közülük is csak a tényleg fanatikusak).

Leszámítva azokat, akik konkrétan pénzt kapnak az SZDSZ által felügyelt állami csapokból gyakorlatilag nem sok mindenkinek érdeke, hogy SZDSZ kormányozzon, hiszen az országot szétszedik, a korrupció elszabadul, és a neolib gazdaságpolitika is, ami csak oda vezet, hogy jön Orbán és a jobbik, már megint. Az PM SZDSZ-identitású alakuló gyűlése arra persze jó, hogy az anyagi biztonságot élvező elit fiatalság magát (körön belül) liberálisnak nevezhesse, és együtt ünnepeljen, de ez … csak ennyi. Az elit egy palotában, oké egy pazar hajón. Ennyi. Ebből nem lesz támogatottság (az a dolog, amivel a demokrácia nevű játékot játsszák). A PM tehát rövid úton zátonyra futott … (amiben sok meglepetés nincs, nyilván így volt kitalálva, csak a zöld színt és a fenntartható izét kellett áthozniuk)

A baloldal ismét átláthatóvá vált, elindult a társadalom spontán szerveződése, az LMP, a 4K!, a diákok, civilek – akárhova nézel, mindenütt kezd minden beindulni, az SZDSZ (E14, PM) pedig kirakatüvegen kívülről nézze? NA ne! (Tudod: E14 = MILLA+Bajnai Haza & Haladása + a SZOLI)


A MILLA-t tehát újra kellett aktivizálni. Máskülönben az új baloldal, ahol az LMP és a 4K! kezd egymásra találni, feléled, és a neolib Bajnaiék, akik a remény koalíciójából egyik napról a másikra mentek át a bizalom koalíciójába (így dobálják el a nem működő, bukott stratégiáikat – s tavasztól várhatóan Bajnait is, upsz, addig már csak pár hét), szóval, háttérbe szorulhatnak. Nem, ezt nem szabad megengedni. Bármely új párttal, új pólussal szemben az egyetlen értelmes védekezés egy civil társaság belógatása a térbe. Ez az egyetlen, ami zavarni tudja az LMP és a 4K! kibontakozását, illetve ami szavazókat tud hozni, szavazókat tud elvonzani a valódi baloldaltól – egy „civil” társaság, akik a média jóvoltából, ámen, magukénak tudják Budapest bizalmát – annak ellenére, hogy sosem voltak igazán sem civilek sem nyitottak (maximum csak úgy, mint Bajnai, aki állítólag ugyancsak „civil”, hiszen nem párttag). Egy civil tárasaság, akik pár hónapja még azt adták elő Bajnai-n keresztül, hogy „NINCS BOCSÁNAT!” – ha valaki nem működik együtt az Együtt 2014-el. Ha a fenyegetés nem jött be, most hangot váltanak … ismét … Ismét jöhet a Civil Milla!

Ezek után most az LMP (és velük együtt azok a választók, akiknek elegük van az MSZP-alapú korrupt, neoliberális politikából) most nyilván elgondolkodnak, hogy „hello, nem kellene-e együtt bulizni a MILLÁ-val”? Most, hogy már ők is civilek, megint, most már érdemes lehet haverkodni velük, ismét. Nem igaz? Most már nem Bajnai szövetségesei, most már nem neolib-ek, nem technokraták, most már nem egy SZDSZ 2.0 (amely címkék tartalmuknál fogva szöges ellentétben állnak egy harmadik utas öko-politikával, de még az MSZP-alapú politikától való elszakadástól is) – most már civilek … megint. Szóval, éljen a MILLA – megint.

Juhász Péter megmaradt politikusnak, mert ő már „dekonspirálódott”, de mindenki más még szűz, mint hó – hahó! Elő hát a civil kurázsival, come on let's twist again, játsszunk civilesdit megint! Ezzel 2013 tavasz-nyár lefedhető … és akkor már csak két szezont kell aludni – átaludnia a magyar társadalomnak, hogy 2014-ben ne legyen más választás, csak az, ami mindig is .. az MSZP és társai ...

PS: ebben a percben: telefon csörög, „üdvözlöm, bajnai gordon vagyok, az Együtt 2014 …” (ne már, not again! – lerak)

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

3 komment · 1 trackback

Címkék: szdsz pm milla bajnai mp lmp e14 együtt 2014

süti beállítások módosítása