HTML

HAHArc, hát legyen harc – occupy roham a fidesz palota ellen

2013.03.07. 20:58 equally

Megdöbbentő eseménysor vette kezdetét március 7-én, „civilek” egy csoportja behatolt a kormánypárt (fidesz) székházába. A falshmob-nak titulált esemény nemigen felel meg a flashmob kritériumainak, hiszen székházfoglalás lett belőle, állóháború. Később a HAHA-sok olyan post-okat küldtek ki, hogy jöjjön oda mindenki megvédeni a jogállamiságot, megvédeni Magyarországot. Mindezt, ha valaki kicsit is utálja a fidesz kormányt, kötelessége úgy tekinteni, hogy „szemét fidesz, éljenek a civilek!”. Na, itt kellene megállni.

fish.jpg

A HAHA eddig egészen másképp viselkedett, fő jellemzőjük volt a józanság, és a demokrácia nem-játék szabályainak betartása, lásd még amikor egy operatőr és egy dékánhelyettes összeszólalkoztak az egyik egyetemi akciónál, akkor is tárgyalásra vitték a dolgot, illetve felszólították a feleket, hogy a konfliktust a hatályos jogszabályok, azaz a házirend értelmében rendezzék. Pár napja a HAHA még élőláncot csinált - most meg megrohamozzák a kormánypárt székházát? Mi történt a a HAHÁval?

3 dolog, amiért elítéljük a HAHA-t

Hogy mi történt velük, nem fogjuk megtudni. Itt és most szorítkozzunk az esemény 3 momentumának elítélésére.

#1 A HAHA úgy vett részt egy tüntetés előkészítésében, hogy az általuk megszervezett közösséget nem tájékoztatták arról, hogy kik a szervezők (akikhez a HAHA és más csatlakozók is csatlakoztak).

#2 A HAHA odament elfoglalni egy párt székházát … ezzel a korábbi s mindenkori demokratikus szervezeti működése csakúgy sérült (hiszen a többiek nem tudtak róla, hogy 7-én is lesz akció, arról meg pláne nem, hogy nem flashmob lesz, hanem occupy akció), mint a szervezet demokrácia- illetve jogtisztelő viselkedése nyomán kialakult képviseleti közbizalom …

#3 A HAHA olyan publikációkat bocsátott ki, mint:
Szóval gyertek a Lendvay utcába a Hősök teréhez, védjük meg a jogállamot, Magyarországot!

"Itt a Békemenet, zsidóznak, buziznak, agresszívak.
Azt kérjük tőletek gyertek ide a Lendvai utcába, és osszátok meg ezt a képet!
"



Szóval, olyan akcióba hívta az általuk megszervezett közösséget, amelyekben egy pártszékház (10-es skálán 10-ig) illegális elfoglalása során nem-békés konfliktus pattant ki … és úgy hívta ide az általuk megszervezett és kontrollált közösséget, hogy közvetlenül is utalt fizikai összecsapásra, esetleges fizikai összecsapásra pedig közvetve … azaz kvázi azt publikálták, hogy „harc van, gyere harcolni”

Nem tudjuk, mi történt a HAHA-val, úgy viselkedtek, mintha idióta technokrata politikusok költöztek volna a fejükbe, vagy vették volna kölcsön a laptopjaikat. Olyan politikusok, akik nyálas jelszavakkal hergelik a népet, annak érdekében, hogy ők maguk némi politikai profitot learathassanak …

Elítéljük a HAHA-t, de a TASZ-t is, a Város Mindenkié alapítványt csak azért nem ítéljük el, mert közülük Misetics Bálint, aki már korábban jelezte, hogy átáll a Bajnaiék csapatához, az E14-hez, ott volt az élen, így nem játszott álarcosbált, önmagaként és saját szervezete nevében volt ott (már csak Karácsony Gergely hiányzott valami látványos eszközzel, mondjuk egy rambo típusú láncfűrésszel).
A HAHA és a TASZ (és más szervezetek is) azonban visszaéltek a közbizalommal, és lehetővé tették, hogy a budapestieket derült égből meg lehessen szólítani azzal, hogy ~ „gyertek ki harcolni, mert itt buziznak, zsidóznak, kopaszok, rugdosnak, gyertek, védjétek meg Magyarországot”.

A HAHA külön, tettleg is részt vett ebben, mint elkövető, hiszen ők posztolták ezeket a magyarinfo.blog.hu stílusú hazafiaskodó harci felhívásokat.

megálló

Itt most meg kellene állni, és gondolkodni … hogy ki mit akar … s hogy mit akarunk összességében, mint társadalom …

Politikai karriert valami kispártnak Bajnaiék oldalán? Valami bazi nagy tüntetést, 15 perc hírnévvel? Feláldozni az összes értelmesen megfogalmazott követelést annak az oltárán, hogy a magyar társadalmat hátha megosztja ez az incidens, a szokásos fele-fele alapon? Feláldozni civil mozgalmak törekvéseit, eddig elért eredményeit (az eredmény a közösségépítésnél kezdődik, és a közös akarat megfogalmazásánál!) annak az oltárán, amit az MSZP választási stratégiájában le is írt: „olyan helyzetet teremteni, hogy a választó 2 oldal között legyen kénytelen választani” ?

Ebbe a törekvésbe a valódi baloldal nem fog beszállni, mert már van ám ilyen is … gondolkodó emberek, akiket nem lehet távvezérelni … plusz totál baloldaliak …

Ahogyan a fideszt Sólyom Lászlóval elítéltük azért, hogy felrúgták a kordont, ugyanúgy (minimum) elítéljük azokat, akik betörtek a fidesz székházába, és onnan nem távoztak. Még jobban elítéljük azokat, akik naiv fiatalokat rángattak bele ebbe, anélkül, hogy felelősen végiggondolták volna, hogy ez bűncselekmény, és csak úgy kaphatnak felmentést, ahogyan a taxis blokád résztevői, ami most nem valószínű – vagy igen? Taxis blokád van, már megint?

ugrik.jpg


felülről szervezett provokáció

A tüntetések lényege, hogy a tüntetők a médián keresztül eljuttathassanak egy üzenetet a társadalom relatíve nagy részéhez. A tüntetések lényege, hogy békések. Békés = jogszerű, nem illegális, és nem erőszakos. Az mindig hatalmi csoportok érdeke, hogy a békés/legális/barátságos tüntetéseket provokációkkal elvigyék egy kizökkent állapotba: nem békés, nem legális, nem barátságos állapotba.
Ha belegondolunk, most is pontosan ez történt … különös tekintettel a HAHA-ra, akik hónapok óta tartják profin és egyedülálló módon a frontot …

Kár, hogy ehhez a felülről szervezett provokációhoz most más civil szervezetek mellett a HAHA is tevőlegesen asszisztált, ráadásul anélkül, hogy azoknak, akiket ők szervezetbe tömörítenek, s akikért és akiknek felelősséggel tartoznak, elárulták volna, hogy kik szervezik ezt a kis tüntetést 9-ére, s azt, hogy ennek előjátékaként előadják ezt a 7-i mutatványt is …

kampány-időszak indul …

Itt most meg kellene állni, és elgondolkodni … Sajnos azonban az MSZP-nek és Bajnaiéknak pontosan az az érdekük, hogy a magyar társadalom habzó szájjal rontson önmagára, egyik oldal a másikra, annak reménye nélkül, hogy megértik egymás szavát – mert amíg ez van, ez a brutális, ellenséges megosztás, addig az MSZP-s pártcsaládnak mindig van 50%-esélye, hogy ők győznek legközelebb … hiszen vagy ez, vagy az, nincs más, és nem is lehet - soha már. Ez a magyar társadalom sorsa, valahányszor az MSZP-nek kampányidőszaka van, valahányszor tüzel …

Az MSZP és az E14 (meg ami ebben a csomagban benne van) részvétele ebben a társadalom-ellenes hadműveletben* világos … de kérdés, hogy a HAHA is részt akar-e ebben venni, s hogy ha igen, van-e erre felhatalmazása a diákságtól …

* Társadalom-ellenes hadművelet, mert a székház-foglalóknak nincs joguk ahhoz, amit megtettek, és így arra kényszerítik a társadalom egyik felét (akik utálják a kormányt), hogy irracionális módon álljanak az ő oldalukra, annak ellenére, hogy ez a tett védhetetlen. Így beindul társadalom irracionális megosztása, illetve a társadalom tovább hasad – úgy, ahogyan ezt a köztársaság téren vagy a rózsadombon megtervezték …

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

Szólj hozzá!

Címkék: haha civilek székház e14 occupy occupy fidesz

központozás: ismeretlen tüntetésszervezők tüntetést szerveznek ismert civilekkel

2013.03.07. 16:41 equally

Budapest a burleszkváros, ahol az év legnagyobb tüntetését… ismeretlenek szervezik, magukat a nyilvánosság előtt meg nem nevező személyek, vagy azok egy csoportja. A szombati tüntetés előtt már ma is csináltak egy flashmobot a csatlakozott szervezetek segítségével, amiben vicces, hogy valamelyikük ilyet nyilatkozott, „minket nem szervez senki, ez egy flashmob”, és ezt a sajtó le is közli, anélkül, hogy bárki a szerkesztőségben elgondolkodna, hogy a flasmobokat vajon szervezik-e, vagy spontán együtt-felbukkanásról van szó :) Mi ez a jelenség? Valami kollektív tudatmodi?

m1_1.jpg

Adott egy gmail-es emailcím, amin keresztül a csatlakozni kívánó szervezetek felvehetik a kapcsolatot a főhadiszállással. Érthető a titkolózás, hiszen terrorizmusról van szó, valahol a közel-keleten, vagy ki tudja hol, és nem egy civil tüntetésről Budapesten.

De oké, közelítsük meg a másik irányból a dolgot. Miért kellene a szervezőknek nyilvánosságra hozniuk, hogy ők kik? Miért ne mondhatnák azt a csatlakozni kívánó szervezeteknek, hogy sziasztok, én XY vagyok, ismersz, talán látásból, talán személyesen is, nagy gond lenne, ha azt kérném, hogy most ne toljuk már a sajtó orra alá, hogy egészen pontosan kik állnak emögött? Elvégre úgyis együtt csináljuk az egészet, nemde? Köszi a megértést.
Miért ne élhetnének ilyen eszközzel tüntetésszervezők? Van valakinek valami aggálya? Ha van, szóljon, de ha nincs, hallgasson el örökre.

OKÉ, van aggály …

Például, mi van, ha azok, akiket egy szervezet, mondjuk a HAHA rávesz arra, hogy menjenek együtt tüntetni velük, megkérdik, hogy "hello, de ki szervezi?" Ekkor azt kell mondania a HAHA főszervezőknek, hogy "zsrzsgdzsghfgszsgdh" ? És mi van, ha valaki azt mondja, "bocs, nem hallottam" ?

Másodpercek alatt ott vagyunk, hogy egy civil szervezet működése elemi szinten korrumpálódik. Az ilyesmi nem vicc, nem poénos, nagyon kemény dolog. Értsd, adott egy civil szervezet, és közülük valakik tudják, hogy kik szervezik a tüntit, a többiek meg csak jöhetnek biodíszletnek.

Oszd meg és uralkodj. Ezzel a kis gesztussal, hogy „maradjon a mi kis titkunk, ki szervezi a tüntit”, a tüntetésszervezők éket vertek egy civil közösség és azok vezetősége közé, létrejöttek azok, akik egyenlőbbek az egyenlőknél. Ez gáz. Vagy nem?

Egy társadalomnak szüksége van a tüntetésekre, azért is mennek el az emberek. A tüntetésszervezők azonban nem saját profitra szervezik a tüntetést, hanem a közösség javára. Nem dolgozhatnak saját „zsebre”. Abban a másodpercben, hogy egy tüntetésszervező társaság azt várja a tüntetés leendő résztvevőitől (a társadalomtól), hogy úgy menjenek el, hogy nem kötik az orrukra, hogy kik találták ezt ki, kik szervezték ezt meg – felrúgják a kölcsönös és kollektív bizalom intézményét. Így máris uralkodnak, hatalomra tettek szert egy társadalom felett. Lesznek, akik a tüntetés végfelhasználói lesznek, akik elmennek, mert a csatlakozott civil szervezetek odaviszik őket, de ők maguk nem tudhatják, hogy kik szervezték ezt. Ez egy olyan hierarchia, ami semmilyen demokráciáért küzdő szervezetben nem engedhető meg. (kivéve Budapesten)

transparency

Az átláthatóságról ne is beszéljünk. Mert mi ez, ha nem valami eredetének szándékos elfedése? Valakik rávesznek más szervezeteket, hogy szervezzenek tüntit, egy általuk kitalált koncepció alapján. Mindenki csatlakozik, csomó civil szervezet, akik tűzfalként fedik el egy tüntetés szervezőinek kilétét. Ők megértik, hogy jobb így, mert a társadalom nem eléggé nagykorú, hogy tudja, kik találták ezt most éppen ki nekik – ezzel a társadalomtól elvették az egyenrangú felet megillető jogot (egy tüntetésszervezés is ugyanolyan szerződés alapján jön létre, mint rengeteg más közös cselekvés).

m2.jpg

 

tüntetésszervező szuper-szervezet születik

Kiszolgáltatják a társadalmat – plusz … egy aprócska hatalmat adtak egy tüntetésszervező csoport kezébe, mert ezentúl ez így működhet. Ha valami nagy buli van, akkor azt majd ők szervezik. Miért ne? Elvégre megvan a kontaktjuk e csoportokhoz, nemde? Összeértek a kezükben a szálak, szóval, megvan a kontroll, miért engednék el? Egy szuper-organizáció jött létre ezennel, a tüntető szervezeteket megszervező szervezet.

Gratulálunk mindenkinek, aki az átláthatóságot, az információhoz való hozzáférés jogát, az elvtársi/együtt-tüntetési együttműködés alapját képező egyenlőséget feláldozta … minek a kedvéért is?

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

2 komment · 1 trackback

Címkék: tüntetés flashmob tüntetésszervezők alkotmány nem játék

süti beállítások módosítása