HTML

az atomrezsi egyre nő – 3 dolog, amit tudni akarsz az atomerőművekről

2014.02.10. 16:05 equally

A magyar társadalom próbálna beszélgetni arról, hogy vajon jó lesz-e nekünk az atom ”bővítés”, vagy sem, de odafent az egész ügyet igyekeznek minél gyorsabban keresztül nyomni, a parlamenti szavazást egy héttel hozták előre, hogy ne lehessen a társadalomban tudatosságot ébreszteni ... Áder János pedig a ma esti tüntetés hírére, aminek az üzenete az, hogy „Ne írd alá, János”, már alá is írta ... nehogy a társadalom elkezdjen vitatkozni, gondolkodni az ügyről ... Nos, ebből elég ... ezt nem ússzák meg, a magyar társadalom képbe fog kerülni azzal, ami történik – ez a minimum, amivel önmagunknak s a jövő generációinak tartozunk ...

atom.jpg

Néhány dolog, amit tudnunk kell, s amit a média nem siet megértetni velünk ...

#1 Fukushima tanulságai

Amikor a veszélyekről van szó, egyből beindul a kenegetés, tévében ilyenkor tipikusan krákognak, köhécselnek, orrukat babrálják – póker gesztusok ... Tegnap az ATV-ben a fiatal fideszes katona (részvényes) azt próbálta köhécselve, lefelé bámulgatva, szemüvege mögül előadni, hogy Fukushima más, mert ott gyakoriak a földrengések :)

1/a.) nincs védettség, nincs garancia váratlan jelenségek, gebaszok ellen

A Fukushima-i nukleáris katasztrófát egy földrengés idézte elő, egy olyan jelenség, amely Japánban a leghétköznapibb jelenség, az első, amire a mérnökök gondolnak, az első, amivel a mérnökök számolnak. Ha Japánban egy földrengés idézett elő nukleáris katasztrófát, az arról árulkodik, hogy a legelemibb veszélyeket sem tudják érdemben kivédeni, helyette sokkal inkább „egy mi megtettünk mindent, ami ésszerűnek látszott akkor és ott” típusú védekezést valósítanak meg, ami nem jelent garanciát (sőt). Mindent megtettek? Csak hát a természet hirtelen túl nagyra nőtt? Pontosan ez az, amit ki kell védeni, egy váratlan katasztrófát, ráadásul a földrengés Jszsapánban része a hétköznapoknak, és még így sem tudták kivédeni.


1/b.) hazudtak, hazudnak, hazudni fognak

Hazudtak előtte, közben, és utána – hazudnak azóta is. Pont úgy, mint a Szovjetunió Csernobil kapcsán. Pontosan ugyanúgy. Hazudtak a nukleáris katasztrófa bekövetkezéséről, majd hazudtak a kialakult helyzetről, és hazudnak a következményekről – s ezt teszik azóta is. A következmények pedig katasztrofálisak – és felmérhetetlenek, e percekben is eszkalálódnak, globalizálódnak. Nemcsak az történik, hogy egy területen 150-200 évre megölték az élet lehetőségét is. Nemcsak emberek 10ezreinek az életét vették el, ilyen vagy olyan formában, nemcsak Japán egy gyönyörű részéből csináltak radioaktív zónát, de a föld legkülönbözőbb területeit, az élővilág legkülönfélébb spektrumait (például a tenger élővilága), érik el a nukleáris katasztrófa hatásai. Ez a katasztrófa nem lezajlott – hanem e percekben is zajlik.


1/c.) tudhatták volna előre, de nem akarták tudni – ezért volt „olcsó” az atom

Fontos látni, hogy Fukushima-val kapcsolatban nem az történt, hogy valamire mégsem gondoltak. Az eseményeknek e lejátszódott egyszerű láncolata semmi rendkívülit nem tartalmaz. Egy végtelenül egyszerű szcénárió. Pontosan ezért adhatták el úgy, mintha lett volna ellene védelem. Az egy 8 általánost végzett családapánál is felmerül, hogy és mi van, ha valami bekavar a hűtésnek? Például áramkimaradás? Elektromos meghibásodás? Mármint egy bekövetkezett katasztrófa elhárítása közben – akkor, amikor a rendszer kivédené egy nukleáris meltdown (amikor atombomba lesz a reaktorból) bekövetkezését. Mi van, ha besz*rik a hűtés – egy katasztrófa nyomán? Ezzel a lehetőséggel minden józan és épeszű ember számolna. Egyedül a végtelenül kapzsi és gátlástalan politikusok, uralkodók, üzletemberek és szakértőik nem számolnak. De ők is direkt, totál szándékosan nem számolnak ezzel. Pont úgy, ahogyan Tarlósék nem hajlandóak beismerni, hogy a mobilgát pontosan az, aminek látszik (nem nyújt védelmet árvíz ellen a területen, csak néhány ingatlant véd helyileg – közpénzből).


Így tudják előadni, hogy az atomenergia olcsó. Számokkal dobálóznak, amiknek semmi relevanciája mondjuk egy 3-5 éves viszonylatban sem, nem említve egy 20-40 évet, a 60-70 év pedig nonszensz. De aki ebben részt vesz, az gátlástalan politikus, aki elárulja a közösséget, mert ahelyett, hogy a közösség érdekét nézné, elfordítja a fejét, és hazugság-konstrukciókkal védi le magát, meg a mentelmi joggal, meg azzal, hogy 5-6 év múlva ő már úgyis máshol lesz.

#2 az atomenergia további veszélyei: terrorizmus

A konkrét nukleáris katasztrófa bekövetkezése olyasmi, amivel épeszű ember önmagában, egymagában, például a konyhájában, vagy az autójában ülve nem számol, illetve számol, de feltételezi, hogy a döntéshozók és a szakértőik okosabbak, és ezt jobban tudják. Mert az nem lehet, hogy felelős vezetők egy katasztrófába sodorják az országot, a saját hazájukat. Ezt gondolja minden józan gondolkodású ember. Fukushima ebből is kijózanít. Magyarország pedig pláne – lásd a TB privatizáció kísérlete, lásd a földrabló törvény, a magyar föld végső elidegenítése, lásd az atomgyarmat ügyet.

carte-france-sites-dechets-transports.jpg
Franciaország atomtérképe - bizonyíték, hogy jó az atom, vagy bizonyíték, hogy a slamasztika óriási?

Az atomreaktorok veszélye óriási, nemcsak földrengés idézhet elő katasztrófát, de terrortámadás is. Francia aktivisták videón dokumentálták, hogy minden további nélkül be tudtak jutni egy franciaországi atomreaktor szívébe, ahol egy hátizsáknyi primitív robbanóanyaggal atombombát csinálhat bárki a reaktorból. Ha van terrorveszély – márpedig úgy tűnik, hogy van, akkor az atomreaktorok messze a legveszélyesebbek. Mégis be tudtak jutni az aktivisták, csak úgy. Erőszak nélkül, természetesen (lásd a Kísérleti egerek vagyunk? c. filmet).

#3 (fel)halmozódó atomfüggőség, atomhulladék – elszabaduló atomrezsi

A legmeghatározóbb veszély az, hogy függőségbe kerülünk. Ahelyett, hogy lázasan dolgoznánk azon, hogy kijussunk a kőolaj és az atom kínálta energiaellátási katasztrófa-zónából, itt maradunk, feladjuk, meg sem próbálunk kikerülni. Minek? Minek, hiszen van atomunk. Emiatt, amíg a világ előrefelé halad, Magyarország visszafelé csúszik – ez a fidesz általános nemzetstratégiájának a jellemzője ...

(lásd városkoncepció: turizmus, a helyiek, itt dolgozók, másodlagos hozzáféréssel a saját városukhoz, ami a városok elnéptelenedéséhez vezet, a kultúra kihalásához, lásd Velence, Olaszország, egy díszlet város, amiből a korrupt kormány és a maffia szedi be a pénzt //
// vagy lásd föld koncepció: a magyar gazdák kisemmizése, ami Trianon szintű katasztrófa a magyar területek elidegenítése terén //
// lásd mezőgazdaság koncepció:  majd pedig a bio gazdálkodás helyett, és annak ellenében a GMO termelés, a nagyüzemi, vegyszeres és GMO termelés beindítása – picit durva //
// lásd oktatás-koncepció ... nem is szükséges részletezni .. és így tovább).

Utána jön az atomhulladék szitu, hova vigyük, illetve mások hova vigyék? Magyarország jó hely, kapunk érte pénzt, nem mondhatunk le a pénzről, nem igaz? Olcsóbb itthon elásni az atomhulladékot, mint másoknak fizetni, nemde? Vagy, ha kivisszük a hulladékot, olcsóbb fizetni érte, és plusz növekvő függőségben élni, exponenciálisan növekvő atomrezsi mellett.

Mert az atomrezsi egyre nő. 5 éven belül is gigantikus léptékben nőhet. Mindenki le akar állni az atomról, és egy (esedékes) európai atomkatasztrófa után akár hisztéria is kialakulhat, és akkor a számok, amikkel a miniszterek ma a tévében a népet hülyítik, 1 000 000-val szorzandóak. De hisztéria nélkül is, simán is, 10-zel, majd 100-zal.
Mert ez a trend, menekülés az atomtól. Az atom a középkor, a lepusztulás, az eladósodás, az életveszély, a másodrendű társadalom, az innováció lehetőségének elpasszolásának a szinonímája. Az atomenergia az olcsó föld, olcsó munkaerő, az olcsó ország szinonímája.

Áder János mondjon le

Áder János nem egyszerű döntéshozó, neki azt kell mérlegelni, hogy a döntés, ami a nemzet jövőjét a legérzékenyebben érinti, vajon tényleg jó-e, vagy átgondolásra szorul. Vagy átgondolásra szorul-e? Értsd, ha egy pici kételye is támad, és ha egy picit is foglalkozik ennek a nemzetnek a sorsával, akkor visszaküldi megfontolásra. Az, hogy gondolkodás nélkül aláírta, a politikai gátlástalanság legújabb mérföldköve – az elmúlt 100 évet tekintve.

A Fidesz is mondjon le. Úgy hoztak döntést, hogy nem voltak hajlandóak még csak meghallgatni sem a felmerülő ellenérveket. Nem voltak hajlandóak vitatkozni a parlamenti ellenzékkel. Egy ilyen apró horderejű kérdésben, mint Magyarország energia stratégiája, atom stratégiája, majd évszázados orosz függőség, úgy, hogy Oroszország egy diktatúra. Nem voltak hajlandóak vitatkozni, és egy héttel előre is hozták a projekt (a buli) keresztülvitelét. A fideszes képviselők, akik ebben részt vettek, mind mondjanak le, és kérjenek bocsánatot, mert nemcsak ostobák, és nem értenek semmihez, de haszonért cserébe a legnyilvánvalóbb módon sodorták az országot kritikus helyzetbe.

Magyarország, 2014 február ... pár héttel azelőtt, hogy robban a földtörvény-bomba ..

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz putyin áder paks amom

süti beállítások módosítása