HTML

Jól van, az LMP, a "remény" bejutott a parlamentbe – de mit vár Magyarország az LMP-től?

2014.04.08. 11:30 equally

Magyarország, a magyar társdalom borzasztó állapotban van – lásd a választási eredmények. Egy dühös és elégedetlen (Jobbik) vagy a hatalommal elégedett (Fidesz) társadalmat elnyomni a legkönnyebb feladat. Csak tovább kell erősíteni ezeket a társadalmi folyamatokat, amik ide vezettek. Az MSZP tömb abszolút hajlamos részt venni ebben partnerként, hiszen bár a szélsőjobb ellen „harcolnak”, amit ez a „harc” elér, az a további jobbikos növekedés, a társadalom további polarizációja. Szerencse, hogy ott van az LMP – de mit csinálhat az LMP, illetve mi az, amit elvárunk tőle?

szel_detti.png

 

Az LMP megcsinálta, a magyar társadalom egy része kapcsolt, és bevitte az LMP-t a parlamentbe. Immár saját jogán, akként, ami. Ez már nem 2010, amikor rengetegen szavaztak olyanok is az LMP-re, akik valójában nem más politikát, hanem egy új pártot akartak, amely majd a régiekkel együtt azt csinálja, amit szoktak. Az LMP e átment a tű fokán, megvan a remény, az LMP megkapaszkodott. De mit jelent ez? Mi következik most? Mi fog történni a következő 4 évben?

Az elmúlt 4 év során az LMP bizonyított, hogy következetes, tiszta politikát folytat. Ez rengeteget jelent egy ilyen lepusztulásra ítélt országban, társadalomban. Tényleg megvan a remény, hogy történhet valami. Az LMP új irányról beszél, gondoljuk, irány Norvégia! (Moszkva és Kalifornia helyett).
Mire használja az LMP a lehetőséget, hogy felkértük, vegyen részt a parlamentben?

 

Az LMP rengeteget bizonyított, de sajnos, nemcsak azt, hogy következetes, tiszta politikát folytat, hanem azt is, hogy a politikai tevékenységeinek megvannak a korlátai. Sajnos, megfigyelhettük, hogy az LMP hajlamos a hagyományos pártműködésre: parlamenti munka, kritizálni a kormányt, gyakran sarokba szorítani, remek törvény-javaslatokkal előállni, utána pedig interjúkat adni, bemenni az ATV-be beszélgetésekre, illetve várni azt, hogy a média mit reagál az LMP szerepléseire. Bár nyilvánvaló, hogy az LMP kimeríti mindazt, amit egy parlamenti párt csinál, illetve csinálni képes, észrevehetjük azt is, hogy ez a működés végső fokon kőkemény korlátok közé terelve zajlik.

Az LMP akármit csinál, az egy bombabiztos „forradalom”, egy páncéldobozban lezajló robbanás-sorozat, és nem terjedhet, és nem eszkalálódhat, nem juthat ki a páncéldobozból – ideértve a média nyilvánosságot is. Amikor Kálmán Olgival beszélgetnek, Olgi interpretálja őket, azaz pont a kép, a másfajta kép, a másfajta látásmód az, ami nem juthat át, miközben az MSZP-s, Bajnais politikusok által felvázolt képekre ugyanaz az Olgi abszolút vevő, mert ők mind ugyanazokkal a képekkel dolgoznak.

 

Szél Detti azt mondta:

„Van egy csomó elkeseredett és méltán dühös ember, aki nem tudott politikai otthonra lelni és a napi problémákban sem tudtak számukra megoldásokat adni. Az a kérdés, hogy ki fogja őket megszólítani a következő 4 évben. Ez az a terep, amit én nem szeretnék átadni a Jobbiknak.”

Oké, de megszólítani a dühös embereket ... mit jelent ez a gyakorlatban? A dühös emberek dühe már önmagában reagálás, válasz egy (csomó) problémára. A Jobbik, naná, csak a dühös embereket szólítja meg, aminek egyetlen módja van, csatlakozni hozzájuk a dühükben – és eszkalálni azt (a rájuk jellemző, az őrájuk hatni képes populizmussal – antiszemitizmus, rasszizmus). Ezt csinálja a Fidesz, és persze az MSZP-s pártok is a maguk saját módján.

Orbánék a gyurcsányi 8 év nyomán keletkezett dühön ugrálnak, úgy mutogatva a baloldalra, mint legyőzött ellenségre, akiken most a vendettát végrehajtják. Az MSZP-s pártok ezzel szemben az Orbán kormányzása nyomán és a jobbik térnyerése miatt elkeseredett, felháborodott emberek dühét lovagolják meg. Orbán-gyűlöletet szítva, elvakultságot általában.

Ebben a hárompárti fanatizáló, elvakultságkeltő, düh és elkeseredés generáló kommunikációs tornádóban a kicsi és zöld LMP mire készül? S egyáltalán mire lehet képes?

Hogyan képes az LMP ebben az elvakultságszító kánonban egy új hangot megalapítani, egy új irányt felmutatni, s egy újfajta jövőképpel a zászlója alatt felsorakoztatni egyre több és több embert a magyar társadalomból? Hogyan lehet képes az LMP az ország s a társadalom problémáiról úgy kommunikálni, hogy minden egyes magnyilvánulásuk megvilágosító erejű lehessen, s meggyőző abban a tekintetben, hogy nemcsak Orbán és a Jobbik a gáz, hanem az egész politikai (hatalomgyakorlási) hagyomány, ez az egész hatalmi pártokból álló uralkodóosztály, s az egész rendszer.

Az LMP rengetegszer megvilágította már, hogy amit a Fidesz csinál, az egy egyenesvonalú történésbe illeszkedik, mint aktuális fázis. A Fidesz mutyijai (korrupció tevékenységei) legtöbbször kormányokon és pártokon ívelnek át, s amiért a Fideszt ma elítéljük, azért pár éve még a Gyurcsányékat, az MSZP-t kellett elítélnünk. Az LMP ezt rengetegszer kimutatta – de ez sosem fog átjönni Kálmán Olgán és az ATV képernyőjén. Nem is jött. Nem is jöhetett – ez a koncepció. Az a koncepció az ATV-ben, hogy „az LMP csak vendég, helyesek, de bizalmatlanok vagyunk, plusz ők még nem olyan gyakorlatiasak, mint Mesterházy vagy Bajnai, vagy éppen Karácsony Gergely).

Az LMP ott volt a NAV ellen tüntetve, és Horváthy Csaba (MSZP) odament nyilatkozni a médiának, a színpad mellett, miközben Vágó Gábor épp arról beszélt a színpadon, hogy az MSZP sem szavazta meg a beadványt, hogy ki kell vizsgálni a NAV ügyet (vagy annak az akkor aktuális egyik elemét). Az MSZP megtehette ezt, mert amíg Kálmán Olga hisz nekik, addig mindenki hinni fog – a baloldalon. S amíg a hírtévé és az összes jobboldali médium az MSZP-t utálja, addig mindenki hisz nekik (az MSZP-s pártoknak) – a baloldalon. Ugyanennek a fordítottja is igaz, értelemszerűen a Fideszre meg a Jobbikra, és a ballib médiára.

 

Szóval, mit csinál az LMP? Mit csinálhat? S mit várunk el tőlük?

 E kérdésre egy darab válaszként azt mondanám, az LMP egy rendhagyó párt, hát viselkedjen is úgy, legyen innovatív, s a hónap s az év minden napján folytasson minden szinten társadalmi agitációt, meggyőzést, felvilágosítást. Mutassa meg, hogy működik ez a korrupt rendszer, s hogy hogyan lehet ezt megváltoztatni.

Az LMP-ben éppenséggel megvan ez a potenciál! A korrupció ellen pl. olyan törvénymódosítást adtak be, amely, ha megvalósult volna, az egész rendszer az aljától a tetejéig most átalakulna (azt, hogy közbeszerzés tendereken offshore alvállalkozóval ne indulhasson cég, amit Orbánék arra butítottak, hogy csak a pályázó cég ne legyen offshore, vicces vagy tragikus ez?). Az ügynökakták nyilvánosságra hozatala detto ilyen törvény lehetne, mert ha ma látnánk, hogy ki kicsoda volt a magyar rendszerváltás történetében, s az azt követő privatizációkban, illetve azóta is, akkor itt ma olyan szintű társadalmi megdöbbenés menne végbe, hogy az emberek az Őszödi Beszéd dühének 10x-ével lennének felháborodva, s többet Fideszre, MSZP-re nem nagyon szavaznának, valószínűleg.

Az LMP a törvényről törvényre történő rendszerváltoztatás pártja, de erőt a kormánnyal, s a többi két párttal, plusz a társadalomban ezerrel zajló és gerjesztett kártékony folyamatokkal szemben, csak a társadalomra, s a társadalmi párbeszédre támaszkodva képes kifejteni. Csakis az általa generált társadalmi párbeszédre támaszkodva LEHET képes kifejteni! Várjuk hát az új irányhoz tartozó új stratégiát! És irány Norvégia!

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

Szólj hozzá!

Címkék: választás kormány 2014 lehet más LMP Norvégia Szél Detti

A bejegyzés trackback címe:

https://demoasp.blog.hu/api/trackback/id/tr385987778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.