HTML

Ukrajna: a 8. utas előugrik – újabb lehetőség a magyar baloldaliaknak ... belátni, mi történt 2006-ban

2014.01.26. 14:11 equally

Ukrajna: a 8. utas előugrik – újabb lehetőség a magyar baloldaliaknak ... belátni, mi történt 2006-ban

Ma délután tüntetést lesz Budapesten, szolidaritás az Ukrán ellenállókkal. Gyönyörű gesztus, és mellesleg rádöbbenhetünk, rengeteget lehet tanulni az egész szituációból.

Először is, egy kis önismeret.

Érdemes megfigyelnünk, hogyan tekintjük kollektíve az eseményeket. Érdemes megnéznünk, hogyan viszonyulunk a felkavaró képekhez. Mit érzünk, amikor meglátjuk az első lángoló objektumot és a nemzeti zászlókat. Olyasmit-e, például, hogy attól a ponttól, hogy kukákat gyújtogatnak, már másról szól az egész, nem békés tüntetés, és kultúrember ezzel nem azonosulhat? Olyasmit érzünk-e esetleg, hogy szélsőjobbos (= náci, = éppen egy újabb holokausztot akarnak létrehozni) tüntetők randalíroznak, nem hagyva békében tévét nézni, a család, az otthon melegét élvezni akaró rendes, becsületes honpolgárokat?

ukraineprotests.jpg

Vagy esetleg felmerül az az aspektus is, már megint nyolcadik utas a halál szitu van. Már megint előtör a rendőrségből, a politikai vezetésből, a titkosszolgálatokból, az egész uralkodó bagázsból az állat? Hogy a demokráciának kinéző berendezkedésből, némi köhécselés után, egyszer csak előugrik a szörnyeteg? A háborús hadseregként alkalmazott rendőrség?

Felmerül-e az, hogy amikor ilyen szitut látunk, akkor csak az az egyetlen viszonyulás, hogy ez megengedhetetlen? Az, hogy embereknek egy hivatásos hadsereggel kelljen háborúzniuk, hogy egyáltalán legyen esélyük a társadalom akaratának, érdekének az érvényesítésére?

Felmerül-e ez ... - vagy úgy vagyunk vele, hogy jó-jó, de fontos ismerni a részleteket, mert az ördög mindig a részletekbe fészkeli be magát? Értsd, majd a ránk vonatkozó média-tömb megmondja nekünk, hogy ők most épp jó vagy rossz tüntetők-e, egy jó vagy rossz kormánnyal szemben, egy jó vagy rossz ügyért, és hogy a tüntetők jó fiúk-e, vagy nácik.

Másodszor ...

Amikor megtudjuk, hogy mit művelnek a civil ruhás (vagy épp egyenruhás) szervek a tüntetőkkel, hogy tudniillik, levadásszák őket, és kiviszik az erdőbe megkínozni őket, akkor mit érzünk?

Olyasmit-e, hogy rohadt szemetek! Ez nem történhet meg Európában, épp ezért akarják Ukrajnát leválasztani az EU-ról? Vagy olyasmit-e, hogy úgy kell nekik, kellett nekik kimenni az utcára. Tetszett volna otthon maradniuk.

És mit érzünk akkor, amikor kiderül, hogy sokuk művész és értelmiségi? Vajon azt-e, hogy szemét állatok, támadják és terrorizálják a rendes embereket? Vagy azt-e, hogy csodálatos társadalom, ahol a művészek, értelmiségiek is részt vesznek a társadalom oldalán az erőfeszítésben, még akár háborúban is?

És végül, és nem utoljára, eszünkbe jut-e, akár egy átvillanó gondolat erejéig is, hogy 2006-ban mi történt Budapesten?

Világos, hogy a tévében mindig azt a 60 embert mutatják, akik a TV székházat konkrétan ostromolták ... ez az a kép, ami a baloldali embereket elrettenti. Nácik. Orbánt akarták trónra. Nem demokráciát akartak. Csőcselék, akik kimentek az utcára. Azt, hogy ugyanaznap délután néhány tüntető leszedte a TV székházról az EU zászlót, majd más tüntetők felmásztak, és a tüntetők teljes tömegének (5-600 / 1000-1200 ember?) egybehangzó tetszésére visszatették a helyére, nem igazán jelent meg a ballib médiában – naná, hogy nem.

131130104754-ukraine-protest-03-horizontal-gallery.jpg

De tényleg elfogadható, hogy egy egész ballib társadalomnak befogják a száját, és senki sem meri immár azt mondani egy Kunczénak, hogy bunkó antidemokrata? Amiért egy megvert képviselőtársát nyilvánosan kiröhögte, és gúny tárgyává tette?

Elfogadható-e, hogy a rendőrség megtámadta a békés tüntetőket, és általában a tüntetők ellen is embertelen, törvénytelen és a legfelsőbb szintről előkészített és levezényelt módon lépett fel, és iszonyat brutálisan?

Tudtad-e, hogy az őrizetbe vett tüntetőket hogyan brutalizálták a rádió udvarán? Tudtad-e, hogyan vadászták le a fiatalokat, akinél megpillantottak egy zászlót? Hazafelé a rakparton, vagy bárhol, ahol tök magányosan, kis csoportokban tartottak hazafelé? Tudtad-e, hogy a rendőrök levetették a cipőiket, fiatal tinédzserekkel, és a Dunába dobatták velük, mielőtt bevitték őket, hogy amikor majd kiengedik őket, a hideg októberi hajnalon, mezítláb, megalázva jussanak majd haza?

victim.jpg

Csodálatos dolog a szolidaritás az Ukrán társadalommal.

A szolidaritás kifejezése még csodálatosabb. De a magyar baloldal (a baloldali érzületű emberek – baloldal igaziból nincs, csak mint a jobboldal ellenpontja, lévén a baloldaliak is hatalom-pártiak és konzervatívok, csak akkor akarnak változást, amikor a másik oldal van hatalom) még mindig adós a magyar társadalom felé egy bocsánatkéréssel, és a szolidaritás utólagos kifejezésével. Akkor is, ha ők elégedettek a Gyurcsány kormány minőségével, beleérte a demokráciához és a társadalmi igazságossághoz, és a társadalomhoz való viszonyulást.

Mert az, hogy a demokrácia testéből egyszer csak előugrik egy nyolcadik utas, az nem megengedhető, sem az, hogy a társadalommal szemben a hatalomnak és a rendőrségnek adjunk igazat. És ha egy embert kínoz a rendőrség, nem merülhet fel a kérdés, hogy jobboldali vagy baloldali-e.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

PS: 10 dolog, amit fontos tudnunk az Ukrán ellenálásról:
http://www.businessinsider.com/understanding-euromaidan-2014-1

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: budapest 2006 gyurcsány ukrajna tüntetés kuncze október 23 EU rendőrségi túlkapások