HTML

Gáza gáz! – csöndes kiáltvány

2014.08.10. 12:53 equally

Hetek óta megy a véres dráma, ez a kis cikk azonban nem a gázai hadműveletről szól, hanem arról, ami a mi kis társadalmunkban is zajlik (illetve globálisan), a társadalom polarizálásáról, az emberek hadrendbe állításáról, arról, hogy a zsidóságon belül, s azon kívül is, mindenkinek fel kell sorakoznia Izrael mögött, különben ellenséges személlyé minősül. Nem, ez a cikk nem antiszemita, sőt, ellenkezőleg. S közben még csak nem is un. „Izrael ellenes”, éppen ellenkezőleg, sőt, hisz miért ne ítélhetnéd el azt, akit szeretsz? Ha szereted Izraelt, az a minimum, hogy odafigyelsz arra, amit csinál, és megmondod a véleményed, nemde? Kritizálni egy kormányt, vagy elítélni, demokratikus emberi minimum.

 

140809204914-01-gaza-0809-horizontal-gallery.jpgfoto: CNN.com (ugrás a CNN cikkhez)

Csöndes de konkrét tiltakozás akar ez a cikk lenni az ellen, hogy Izrael barátságokat, családokat összeroppantó nyomást gyakorol a külföldön élő zsidóságra, és hogy a legkülönfélébb eszközökkel megakadályozza, hogy arról, amit Gázában folyik, értelmes, emberi beszélgetés, reflektáció jöhessen létre.

Nehogy már ne beszélhessünk arról ami történik!
Nehogy már olyan mindent vivő emocionális-, hazafi-, nemzetbiztonsági érvek uralják a terepet ellenvéleményt nem tűrve, mint az, hogy pl. a HAMASZ terrorszervezet – ergo, Izrael hadserege bármit tesz, ők a jófiúk, ennyi.

Nehogy már izraeli és külföldi zsidóknak, valamint demokratikus országokban élő embereknek ne legyen megengedett, hogy a maguk módján véleményt alkossanak arról, ami Gázában történik. Nehogy már fel kelljen sorakozni az izraeli kormány mögött, akármit is művelnek éppen. Nehogy már vallási fanatikusokat csináljanak belőlünk.

A megoldás a mi kezünkben van. Bíznunk kell egymásban, bíznunk kell saját humanizmusunkban, s a másik humanizmusában is. Nem szabad (ez is egy vélemény) bedőlni az Izraeli propagandának, és nem szabad olyan döntést hoznunk magunkban, hogy oké belül elítéltem, de Izraelért megteszem, hogy támogatom ezt az offenzívát, hiszen Izrael eleve a jó oldalon harcol.

Ebben az offenzívában nincs jó oldal, csak a béke lehetne a „jó oldal”. A béke és a békés egymás mellett élés. A humanizmus a jó oldal.

Nem szabad ellenséget látni azokban, akik elborzadnak a tények ismeretében. Bíznunk kell barátaink humanizmuságban! Az olyan asztalt borító, s az összes bábut lesöprő „érvelések”, hogy háború van, Izraelt megtámadták, védekezni kell, te semmit sem értesz, és biztos antiszemita vagy – nemcsak elfogadhatatlanok, nevetségesek, de megengedhetetlenek.

Megengedhetetlen az emberek véleményének központi vezérlése, s bármilyen törekvés, kampány, amely ezt célozza. Vegyük észre, ez az a jelenség, amelyre Hannah Arendt is felhívta a figyelmet az Eichmann tárgyalásról készített tanulmányában, tudniillik, hogy a zsidóság túlságosan jól vezérelhető, központilag, fentről irányítható társadalmi rétegnek bizonyult. Ez egy nagyon-nagyon komoly probléma, és a mai napig érzékelhető, sőt, még jobban, mint valaha.

Roppant fontos az egyéni felelősség, az egyén lelkiismerete. Az ember nem azzal tartozik a közösségnek, hogy elfogadja a vezetők akaratát (pl. egy kormányét), hanem hogy saját m,aga, a lelkiismeretének megfelelően alkot képet és alakít ki véleményt. Megadni magunkat a központi képnek a legdurvább dolog amit akár magunkkal, akár egy társadalommal, egy közösséggel tehetünk.

 140814174251-02-israel-gaza-0814-horizontal-gallery.jpgfoto: CNN.com (ugrás a CNN cikkhez)

a többségétől elütő különvélemény

Pár hónapja,vagy egy éve volt egy film, zombi film, Izrael volt a csúcs benne, ott profin felkészültek a legrosszabbra is, éspedig úgy, hogy valahányszor valakinek egy döntéshozó tanácsban volt egy ellenvéleménye, annak a végére jártak, sőt, direkt kapacitálták, hogy minden helyzetben hozzon létre valaki egy a többiekétől elütő nézetet a szituációról ... ez a 9. vélemény (vagy 11.?) intézménye ...
Ez volt az, ami miatt bár (ez csak egy idióta zombi film volt) Izrael felül tudott kerekedni a legdurvább társadalmi folyamatok elszabadulásán. Béna kis film, de modell-értéke az bőven van. Nagyon fontos tanulni a többségitől elütő vélemények vitális szerepéből!

Fikció? Vagy egy intelligens ország tényleg tőkét kovácsolhat az egyének szintjén, alulról felfelé törekvő nem-többségi véleményekből? Illetve, lehet, hogy az tényleg alap egy demokratikus országban, hogy ne erőltessék rá mindenkire központi vezérléssel a kormány és a hadsereg propagandáját?

Szeretünk Izrael, és elítéljük azt, amit a kormányod, ill. a hadsereget Gázában művel!

 

 

 

 

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demoasp.blog.hu/api/trackback/id/tr496613585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása