HTML

Az igazság pillanata – Jávor Benedek az MSZP gyomrában

2013.10.21. 12:36 equally

Egy fotó felér 5000 szóval, és valóban, elég a képre pillantani, lepereg előttünk Jávor és a PM életének a rövid filmje – és itt nem a politikai érvényesülésről beszélünk, hogy ki a sikeresebb, ki tett a jó lóra, hanem a ... rendszerváltoztatásról, amit a hatalom folyton megpróbál elorozni a társadalomtól, és amit a rendszerváltoztatással megbízott fiatalok közül sokan és sokszor hajlamosak ... eladni. Így jött létre az egykori MSZMP-ből némi kitérő után az MSZPM.

mszp pm.jpgilyen lett ...

Nem pusztán az MSZP a ciki, hanem az, hogy 25 évvel a rendszerváltás után még mindig nem vagyunk képesek kimondani, hogy elég volt, húzzatok a p*csába, mostantól nem kell uralkodás, demokráciában gondolkodunk. Nem pusztán az MSZP a ciki, hanem az, hogy Bajnait az un. „baloldalon” mindenki kénytelen függetlenként tekinteni, ahogyan a fidesz hívők kénytelenek voltak Dr. Schmidtet függetlenként tekinteni, amikor Köztársasági elnököt csináltak belőle. Hová tűnt Li Tai-po 5000 szava? :)) Hát nem emlékszik mindenki, hogy Banai Gyurcsány klónja? :) LOL – azaz COL (cry out loud). Bajnai = az MSZP, mint ahogy Gyurcsány is, csak más címkével, karanténban, büntiben, kegyelemben. A népek pedig bámulják a tévét, és azon drukkolnak, hogy Mesterházy és Bajnai hogyan vívnak meg egymással :))) A nyomor és a zombiság itt kezdődik, és sajnos magától sosem ér véget.

Jávor Benedekék nem tudtak jól frontál puszizni, nem tudtak farkasszemet nézni a hatalommal, és elpislogták magukat, eladták a meccset. Jöttek Karácsony megbízói, és szépen elmagyarázták nekik, mint a régi szép időkben, lásd Megáll az Idő, hogy odafent mi az akarat, ezek a rózsadombi fiatalok pedig azt mondták, hogy hát hülye azért én sem vagyok, nem fogok széllel szemben pisálni. Ha odafent MSZP-t akarnak, akkor legyen az, majd eljátsszuk, hogy mi mások vagyunk :) Zöldek, meg szegénység-ellenesek :) Ahogyan Bajnai is – a neoliberalizmus Orbán előtti legkeményebb végrehajtója :) Na ja - Ja woll!

javor_benedek.jpgilyen volt - azaz: ilyen LEHETett volna

Persze, értjük, le kell váltani Orbánt :)) Orbán pedig röhög, mert ezt is csak azok veszik be, akik bevették, hogy az őszödi beszéd nem hazugság volt és lebukás, hanem igazságbeszéd, amit Gyurcsány maga publikált :) Aki azt, hogy valaki zárt körben arról beszél, hogy „hazudtunk”, képes pozitívumként értékelni, annak nyilván nem okozott problémát elfogadni, hogy Mécs Imre átült az MSZP-be :)) Most pedig nem okoz problémát elfogadni, hogy Jávor egy MSZP-s színpadon adja elő magát. Miért ne? :))))

Orbán röhög, mert ez a durva maffia nem engedi a társadalmat összefogni Orbánék ellen, a másik durva maffia ellen. Orbán röhög, mert az MSZP, szemben a szovjet hadsereggel, nem akar távozni, és ez nekik nagyon jó, erre üzletet, életet, karriert, jövőt lehet alapozni! Tutibiznisz pont hu! Persze, hogy nem távoznak, mert az MSZP nem egy szervezet, hanem egy gép, egy gépezet, egy cég, amit a hatalom működtet, mint valami munkagépet, kombájnt vagy traktort – ezzel zsákmányolják ki a népet. Ha az MSZP nem lenne már elég hatékony, akkor csinálnának helyette egy másikat. Lásd az SZDSZ helyett is most ott van az Együtt, plusz lásd, ott van Orbán által újra-alapított cég is, a Fidesz, ami most az MSZP-t végképp kiszorítani készül, hogy ők legyenek az egyetlen MSZP, a Fidesz. Végtelenek a lehetőségek. Csak a társadalom adottságai végesek.

mesterhazy_bajnai.jpgszavazz ránk! megéri :) ígérjük, többet nem csináljuk azt, amit eddig :)

Jávor Benedek pedig nem kell, hogy szégyellje magát, most nem kell, most már nem kell, az átverés, a bundázás már megvolt, akkor rengeteg ember hitét és valóságérzékét roncsolták szét, hazug üzemmódban – most ez már vicces :) Totál vicces, most már mindenki tisztán látja, mi volt ez a Karácsony-manőver, hogy mi volt ez a PM-menet, s most mi ez az EgyüttPM, MSZPM :)

Mindenki röhög rajtuk (kivéve persze, akik szerint Gyurcsány beszéde igazságbeszéd volt:)) Mindenki röhög rajtuk – de nem sokáig, mert jönnek a rendfenntartó szervek, nevezetesen a ballib média, és 23-án megírják, elmondják, hogy Bajnai az egyetlen esély ... és ha valaki valaha még egyszer munkát szeretne kapni ballib körökben, akkor jobb, ha ezt nem vitatja ... mert ez az akarat odafent ... ma is ... még mindig – mert még mindig a legaktuálisabb filmünk a Megáll az Idő ...

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

Szólj hozzá!

Címkék: ciki MSZP Bajnai Jávor Jávor Benedek Együtt PM MSZPM

a szomszéd ZÖLD-je: a nyugati és a keleti ZÖLD, az osztrák Die GRÜNEN 12%-a vs. az LMP esélyei

2013.10.03. 11:29 equally

Az ausztriai választások plakátjait tanulmányozva összeszorulhat az ember gyomra, a szakadék kelet és nyugat között ugyanis drámai, még mindig, sőt, jobban, mint valaha, jobban, mint 1990-en. Nagyobb és összetettebb. Azt, hogy kulturális szakadékról van szó, melyet a gazdasági szakadék úgy határoz meg, ahogyan a lét a tudatot, már már akkor is tudtuk. Halálos csapdának már ez is épp elég, de ma még tovább bővült a kép, s immár látjuk, hogy nemcsak mi nem tudunk átkerülni keletről nyugatra, de bizonyos nyugati intézmények, jelenségek sem képesek nálunk, keleten meghonosodni. Lásd egy ZÖLD párt esetén …

IMG_1531


Az osztrák ZÖLDEK plakátjait látva
tisztán és világosan rajzolódik ki lelki szemeink előtt, kik szavaznak a zöldekre, és hogy nekik kb. milyen életük van. Azt mondani, simán csak, hogy a felső középosztálytól felfelé, intellektussal, kultúrával megküldve, ezúttal szinte elég is … – lenne, ha az osztrák felső középosztály csereszabatos lenne a magyarral. Gyorsan kimondhatjuk: nálunk ez a réteg nem is létezik.

Létezhetne, de őket 1989 óta a néhai SZDSZ látja el impulzusokkal, gondolatokkal, szlogenekkel, támogatni vagy támadni való projektekkel, politikai témákkal, és kultúrával is. Ez a réteg csak kamu zöldség támogatására alkalmas. Erre van igénye és hajlama, így lettek szocializálva.

Amíg Ausztriában sokan vannak, közép- és felső középosztálybeli polgárok, akik megengedhetik (lét → tudat) maguknak az értelmes gondolkodást környezettel, jövővel, válsággal, társadalommal, politikával kapcsolatban, addig nálunk ez a réteg nem létezik, legalábbis, így, ebben a formában nem. A középosztály nálunk ugyanis totál kiszolgáltatott, függ a mindenkori kormánytól és annak haveri holdudvarától, amellyel nem tanácsos bajszot, szekérrudat, akármit összeakasztani (fidesz érában, mszp érában egyaránt), a gyerekeik számára pedig borítékolhatóan nem lesz könnyebb egy fokkal sem, mert csak a NAGY pénz és az ismeretség számít, az pedig nekik nincs igazán, csak foszlányokban.

IMG_1528

Akik nálunk az osztrák közép- és felső középosztály lehetne, ők SZDSZ és Bajnaiék szavazói 1989 óta (konzervatív gazdasági liberálisok, neoliberálisok), és nem is tartoznak a középosztályhoz. Látszólag igen, hiszen előfordulnak a városban, ugyanolyan társasági-, társadalmi életet élnek, mint a középosztály felemelkedni kívánó feltörekvői, valójában azonban rájuk egészen más sors vár felnőttebb korukban, mint középosztálybeli haverjaikra. Valójában semmi közük a középosztályhoz.

Azok a ZÖLD szavazók, akiket Ausztriában megszólítanak a ZÖLDEK, garantáltan kényelmes, felhőtlen, boldog és kultúrában gazdag életet élnek, és kulturálisan kifinomultak, ideértve a fogyasztói „kultúrától” való tudatos függetlenséget is. Ilyen rétegünk a középosztályban nincs. A felső osztályok imént említett neolib rétege (akiket a PM-Bajnai csoport céloz) garantáltan érdekeltek a rendszer fenntarthatóságában (az oppresszív konzervativizmusban), ebben sokkal inkább, mint a jövő fenntarthatóságában (e kettő pedig 180 fokban ütközik).

A fenntartható rendszer a neoliberalizmus, a megszorításokon alapuló kulturális- és egzisztenciális leépítés rendszere, amely sehova nem vezet, „csak” egy olyan diktatórikusan üzemeltetett társadalomhoz, gazdasághoz, fogyasztói állatfarmhoz, ahol megvan, hogy hány fogyasztóra van szükség, és be tud állni a fenntarthatósági egyensúly – akikre pedig nincs szükség, azok mennek a kukába (szegénység).

a ZÖLD eszmék iránt fogékony magyarok?

Amíg az osztrák ZÖLDek meg tudnak szólítani egy olyan réteget, akik változást akarnak, akik hajlamosak lemondani valamiről azért, hogy másoknak több jusson, ideértve a jövő generációit, és akik le akarják reagálni ezt a bazi nagy világválságot, a kapitalizmus válságát (ami nem egyenlő piacgazdaság válságával, de a neoliberalizmuséval mindenképp fedésben van :)), addig a magyar zöldek milyen rétegeket célozhatnak meg és hozhatnak mozgásba, vonultathatnak fel a változás frontján, a változás barikádjaira?

Egy biztos, nem a kényelemben és kifinomult kultúrában élő tehetősebb polgárokat, mert nálunk ez a réteg ellenérdekelt a változásban (leszámítva Orbán eltávolítását :))

IMG_1530

Nálunk egy irodában fehér galléros blúzban nevetgélő politikusnő, mint életmodell egyedül a multiknál (helyileg felsőbb szinten) dolgozók rétegét szólíthatná meg. Az üzenet (a valódi üzenet!) pedig nem az lenne, hogy „változást akarunk”, hanem valami olyasmi, hogy „szavazz ránk, és az élet szépen, vidáman mehet tovább, kertészkedhetsz, nevelheted a gyerkőceidet, nyomulhatsz a karriereddel – zavartalanul, mert nem lesz változás, mindez így, ahogy eddig is ment, fenntartható, nem kell aggódnod a jövő miatt”.
Ez pedig már a kamu ZÖLDség, a CORPOATE ZÖLD-pártiság, a BIOdízel ZÖLD-pártiság, a neolib ZÖLDség terepe, a mismásolós, szemfényvesztős, nyugati mintákat átvevő zöld pártoké. Másképpen fogalmazva, azt a ZÖLDséget, amit nyugaton még tudnak hirdetni, amivel mozgósítani tudnak, azt nálunk még értelmezni sem lehet. Holtbiztos tehát, hogy Magyarországon egy valódi ZÖLD párt totál másban kell, utazzon, mint egy nyugati. Mert a kelet az kelet.

Ha belegondolunk, ez érthető is. A nyugati zöld pártok a nyugati zöld mozgalmakból nőnek ki, és organikusan, lépésről lépésre bontakoztatnak ki egy MÁS kultúrát a jelenlegin belülről (ahogyan egy kakukktojásból kibontakozik egy MÁS fióka :)) Ezt a kibontakozást támogatja a közbeszéd alakulása, ideértve az egyre értelmesebb blogok, diskurzusok létrejöttét, s a szofisztikáltabb médiatartalmak iránti növekvő igényt, amit a corporate média is kénytelen végül lereagálni, és támogatni.

Nálunk nincs meg ez a kultúra, jeles zöldjeink, zöld csoportjaink, projektjeink ugyanúgy képeznek elszigetelten felvillanó pontokat kultúrán idő-térképén, ahogyan nagy költőink is (ahogyan Németh László írta Berzsenyiről szóló tanulmányában, elszigetelten felvillanó zsenik, szemben a német kultúrával, hol a zseniálisabb költők „alatt” ott volt rengeteg kitűnő költő, egy diskurzust alkotva, amelybe az új kiemelkedő tehetség be tudott kapcsolódni, és ahonnan ki tudott emelkedni.)
Nincs meg a kultúránk (sem gazdaágilag, egzisztenciálisan, sem kulturálisan), ezért a nyugati minták, a nyugati HAPPY ZÖLD, BRIGHT FUTURE, SMART and SUSTAINABLE életérzés idehaza semmivé foszlik, mint egy partra vetett medúza, sőt, még dühöt is kivált, hiszen ahol az emberek nyomorognak, ahol az ebereket elnyomják, brutalizálják (akár Gyurcsány és Bajnai, akár Orbán) ott a „HAPPY ZÖLD” üzenetek a legellenségesebb reakciókat válhatják ki.

A társdalom elvárja a pártoktól, amelyek a támogatását kérik, hogy velük azonos talajon álljon, hogy ugyanaz a kenyeret egye, amit ők. A valóság talajától elrugaszkodott fiatal politikusoknak (akik nem tudják, hol mi van, akik nem értik a vidéki élet motívumait, akik nem tudják, ki miben van naponta) túl sok esélyük nem lehet, közutálatot viszont annál könnyebben kivívhatnak maguk és a pártjuk számára (amihez a corporate média kellő támogatást is ad).

mi a magyar ZÖLD, ha nem import ZÖLD?

Éppen ezért felmerül, hogy hogy néz ki a lehetséges ZÖLD üzenet Magyarországon? Milyen a MGYAR ZÖLD? Mert az biztos, hogy nem IMPORT ZÖLD és nem HAPPY ZÖLD

RADIKÁLIS ZÖLD? AGRÁR ZÖLD? BUDAI ZÖLD? PESTi ZÖLD? Vidéki ZÖLD? Agresszív ZÖLD? Kiábrándult ZÖLD? Újszerű ZÖLD? Vadiúj ZÖLD? Vicces ZÖLD? Haragos ZÖLD? FIATAL ZÖLD? Idős ZÖLD? Magyar ZÖLD? Női ZÖLD? Biciklis ZÖLD? Nagykörút ZÖLD? Margitsziget ZÖLD? Tenger ZÖLD? Termőföld ZÖLD? Reggeli ZÖLD? Puszta ZÖLD? Alföld ZÖLD? Tehén ZÖLD? Fű ZÖLD? Energia ZÖLD?

Másképpen fogalmazva: hogyan részesül a magyar társadalom a ZÖLD eszmék lehetséges megvalósításából? Több pénz? Kevesebb kiadás? Kevesebb bosszúság? Valaminek a vége? Valaminek az eleje?

a társadalom pedig visszakérdez:

Valami jobb lesz? Mi lesz jobb? Mi lesz azzal, ami nem lesz jobb? Mi lesz jobb és m nem lesz jobb?

és megkérdi azt is, hogy Orbán marad? Sőt, ez az első kérdés a belépő kérdés – amit nem jó elbukni …

továbbá:
Mi az új vízió? MI az új MAGYAR vízió? Hogyan néz ki az élet az új érában, amit a ZÖLD eszmék megvalósulása jelenthet? Hogyan néz ki Magyarország 2014 decemberében, ZÖLD-en?

Több … valami? Kevesebb … valami? JOBB … valami? Vagy … konkrétan valami MÁS?

UTÓIRAT:

Az OSZTRÁK zöldek 12%-ot értek el … de ez nem analógia, a legkevésbé sem az Magyarországgal … az ő 12%-uk egy régóta bontakozó szabad és humánus kultúra egyik újabb szép eredménye …

Nálunk ez a kultúra nem létezik (sőt, nálunk a ZÖLD-nek sincs még olyan jelentése, amely az érdekesség szintjét meghaladná), az LMP-nek nem az ausztriai ZÖLDeket kell analógiának tekintenie, hanem a magyarországi pirosakat, a 4K!-t, mert az LMP-nek ugyanúgy az utcáról kell bejutnia (egy saját kultúra megteremtésével és kibontakoztatásával - mehr BILDUNG :)), ahogyan a 4K!-nak …





★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

2 komment · 1 trackback

Címkék: ausztria die grünen lehet más LMP

LMP + 4K! = 2 jóbarát, vagy micsoda?

2013.10.01. 19:15 equally

Nemet mondott az LMP a 4K-val való “együttműködésre” – hangzik a deja vu hír. Elsőre mindenki felháborodik ezen (e sorok írója is egyből azt reagálta, hogy „GÁZ, és nem is kicsi!”). Hát még a 4K sem? Akkor mi a francot akar az LMP? Hát tényleg, senkivel sem hajlandó „együttműködni”? Tipikusan olyan hír ez, ami értelmes formában csak az olvasók tizedének tizedéhez jut el, mert több infót kell egymás mellett látni, és ez Mo-on durván tizedeli a hír értelmes célba jutását.

lmp-4k.jpg(fotó: LMP, Ökopolisz Alaptvány)

Az LMP, ha utánaolvasunk, nem azt mondta, hogy nem működik együtt a 4K!-val, még viccből sem. Amit az LMP elutasított, az nem más, mint egy olyan javaslat elvetése, amely szerit a 4K és az LMP együtt alapítanának egy harmadik pártot (lévén, hogy a pártszövetség parlamentbe jutási küszöbe 10%, szemben egy párt 5%-os küszöbével). A választási párt alapítása, tudomásom szerint Vágó Gábor ötlete, terve volt, Schiffer András pedig végig támogatta, hogy ezt a tervet gondolják végig rendesen, és szülessen érdemi döntés. Ezt csak azért fontos elmondani, mert a 4K! szenzációkeltő hírverése nyomán máris megjelentek a Schiffert fikázó hangok is, Schiffer senkivel nem akar együttműködni, stb. Fontos látni, hogy Bajnaiékkal együttműködni egy fúzióval lett volna egyenlő, ráadásul egy olyan fúzióval, amely a rendszerváltoztatást KIZÁRJA – hogy váltasz rendszert az előző rendszerváltoztatás levezénylőinek utódpártjával, Gyurcsánnyal és Bajnaival, no és Fodor Gáborral? :)

A Bajnaiékkal való fúzióra nemet mondani elemi kötelesség volt, hűség küldetéshez, a társadalom szolgálatában – gondolj utána, és valószínűleg nálad is ez az eredmény jön majd ki .)

A 4K-s fúzióra nemet mondani (mert ez is fúzió lett volna, nem holmi együttműködés) már egészen más. Itt nincsenek aggályok, mindkét párt az új baloldal, a harmadik pólus pártja, a valódi baloldalé. Itt az aggály arról szól, hogy szabad-e, értelmes dolog-e fifty-fifty alapon egy közös új pártot létrehozni, új névvel, közös kasszával, 50-50%. Erre a felvetésre az LMP-sek egyszerűen az mondták, hogy ez hülyeség, ne már. Ez nem sértés, nem szemétkedés, ez egy emberi reakció, hogy ne már, ez totál irracionális – ennyi.

Ebből az, hogy az LMP nem barátja a 4K-nak, csak eléggé hülye csavarok révén jöhet ki, de mg úgy sem. Az LMP és a 4K! elv-társak. Pontosan ugyanott vannak, picit más karakterrel, de hasonlóan értetlen stílusban .)) Oké, útkereső üzemmódban. Ennek a két pártnak összesen egy oka lehet arra, hogy utálják egymást, és az az, hogy konkurensek. De ezt is csak ostoba elemzések vezetnék így le, hiszen ahhoz, hogy valakit utálj, kell, hogy a másiknak legyen valami hibája :)) Ha például egy ökopártot (amely a parlamenti munkát a rendszerváltás óta még sosem látott szintre emelte, és a örvényhozásban elindította a rendszerváltoztatást, és a korrupciót a legszisztematikusabb módon) elkezdene utálni egy párt, és nem lenne értelmes okuk erre, akkor azzal maguknak ártanának. Az LMP sem utálhatja, ugyanígy a 4K-t, de tegyük hozzá, hogy e két párt merően hasonló kultúrközeget szólít meg .) Aki az LMP küldetésében hisz, aki kedveli ezt a Bajnai-mentes, rendszerkritikus LMP-t, az garantáltan kedveli a 4k-t is. Ez persze, ugyanígy nem igaz visszafelé, hiszen a 4K-s szimpatizánsok jelentős része megengedheti magának, hogy ne gondolja végig, miért a 4K-t kedveli, és így a 4K valódi küldetésének értékelése nélkül kedvelheti a 4K-t, mint egy szimpi pártot, s közben utálhatja ugyanígy az LMP-t és Schiffert meg Szél Bernadettet, ahogyan a az E14-PM (+Gyurcsány + Fodor) szurkolók utálják. Miért ne? Ez megy médiában.

Itt, ezen a ponton fontos lenne, hogy a 4k! disztingváljon, és pontosítsa identitását + küldetését a szimpatizánsai felé (a „se Orbánt, se Bajnait” tök jó lépés ezen az úton!), nehogy egyszer a média által kontrollált fiatalok nyomásának engedve valami populáris kényszerpályára kelljen lépnie.

Végezetül, fontos látni, hogy a 4K! a legnagyobb nyertese annak, hogy ez a buta fúzió nem jött létre (amely két nagyszerű pártot semmisített volna meg, zúzott volna be). Láttuk korábban a Humanista Párt és az LMP együttműködését, a nagyobb végül elnyelte a kisebbet. Ezt 4K! igaziból nem akarhatja. A 50-50% ezt a fúziót csak formailag árnyalta volna, a 4K! eltűnt volna, az LMP pedig új néven, a 4K-s vezetőkkel a fedélzeten haladt volna tovább – ismeretlen célja felé .)

De … minderre szerencsére nem került sor .)

Az LMP-t és a 4K!t pedig összeköti a baloldaliság, a társadalmi igazságosság, a harmadik pólusú identitás, és a rendszerváltoztatás küldetése – amire Bajnai és Gyurcsány meg Mesterházy és Fodor vezetésével semmilyen tömb ne vállalkozhat, mert az olyan lenne, mint nullával osztani. Előre hát hajrá, lányok fiúk .) Nem civakodni kell, hanem rendszert változtatni !:) Rengeteg a (közös) munka, ami rátok vár …

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

Szólj hozzá! · 1 trackback

süti beállítások módosítása