HTML

Az LMP az új Demokratikus Ellenzék – amiből vagy SZDSZ lesz, vagy nem

2012.11.23. 00:41 equally

Továbbra is ostrom alatt az LMP. A HVG már nemcsak szócsöve annak a munkacsoportnak, különítménynek, amelyik az LMP feltörését végzi, de teljesen aktívan részt vesz a hadműveletben, és többet beszélnek az LMP-s forrásaikkal, mint az LMP-sek maguk, ráadásul, amit az LMP-sek kitálalnak a számukra, arra a MILLA egyből reagál, ugyanazon a cikken belül (mielőtt megjelent volna, amit az LMP-sek mondtak, a MILLA már reagált is, a HVG-nek). Az ember alig hisz a szemének … hogy ezt a hadműveletet ilyen nyíltan végre lehet hajtani. A néhai Demokratikus Ellenzéket juttatja az eszünkbe a szitu …

koszeg-ferenc-qpr.jpg


A Demokratikus Ellenzékről mindenki úgy tudja, az volt az SZDSZ, mielőtt felvette az SZDSZ nevet.
Ez azonban így nem igaz. A Demokratikus Ellenzék még kimondottan a politikáját tekintve sem az volt, ami az SZDSZ lett (születése pillanatában is már). Az SZDSZ nem egy névváltással jött létre, hanem egy hirtelen politika fordulattal, ami egy csoporton belüli személyi átrendeződés formájában is végbement. A Demokratikus Ellenzék (tudjuk meg Szalai Erzsébet előadásából) eredetileg harmadik utas politikában gondolkodott, és a szociáldemokrata vonal dominált benne. Ugyanakkor sokan voltak sokfélék, és mindenféle más irányzatok is voltak, példának okáért TGM liberális politikában gondolkodott, és egy liberális pártot akart létrehozni. Aztán volt egy hirtelen fordulat, mintha egy láthatatlan erőtér hirtelen mágnesként magához szippantotta volna a csoportot. Amikor Kis János Amerikában járt, és visszafele Párizsban adott egy interjút, arról beszélt, hogy a Demokratikus Ellenzék szociáldemokrata csoport. Amikor hazaért, Magyar Bálinték lekapták a tíz körméről, hogy hogy állíthatott ilyet. Aztán megalakult az SZDSZ, a liberális párt, a Demokratikus Ellenzék szociáldemokrata irányvonala, illetve harmadik utas politikája pedig ment a kukába …

Visszatekintve, ez volt az a pillanat, amikor minden elromlott, amikor zavar keletkezett a tér-idő kontinuumban, és létrejött az a hamisított valóság, amelyben az elmúlt 23 évet leéltük. Az 1994-es paktum már csak következménye, utóhatása volt annak, hogy a Demokratikus Ellenzék mint csoport és mint társadalom érdekében végzett küldetés eltérült .. kisiklott, hirtelen pályát módosított … A 23 évnyi pályafutása során az SZDSZ (sőt, 24, hiszen 88-ban alapították) folyamatosan közelített az MSZP-hez, látványos fokozatonként. A Kóka-Gyurcsány együtt-kampányolás a finish bevezetése volt már. Utána jött néhány bizalmi szavazás, amellyel az SZDSZ ott tartotta Gyurcsányt, majd a TB-privatizáció bukását okozó népszavazás, amelynek estéjén Horn Gáborék azt hitték, hogy a társadalom csak Gyurcsánynak mondta azt, hogy „elmész te a picsába”, pedig az SZDSZ-nek is. A kettő ekkor már egy és ugyanaz volt, Mécs Imre már konkrétan az MSZP-be is belépett, akkora volt az átjárás. Horn Gábor, ott, aznap este hirtelen azt hitte, hogy ez az egész meg sem történt. Mármint ez az egész horror-sztori, ami az SZDSZ MSZP-ben való felolvadásához vezetett. Ez a 23 éven át tartó fúzió mintha meg sem történt volna, mintha az SZDSZ és Horn Gábor is egy rendszerváltó politikus lett volna azon az estén – egy perc erejéig. A sokkos állapotban előjött a régi énje, aki akkor volt, amikor az SZDSZ még nem váltott pályát. Amikor Magyarország még nem váltott pályát.

Az MSZMP a '80-as évek közepétől azon dolgozott, hogy a konfliktus az új, forradalmi generáció és a párt között a lehető legkisebbé váljon, ahogy az új generáció és a párt között levő szakadék is. A manőver sikerrel járt, mert a szakadék végül végképp eltűnt – mint ahogyan az SZDSZ is. Ezt csinálja a halálcsillag azokkal, akik engednek a kísértésnek, és elcsábulnak.

Az LMP most pontosan ott van, ahol a Demokratikus Ellenzék volt, pontosan úgy, egy új pólusként, és pontosan ugyanabban a kutyaszorítóban, az MSZP-s halálcsillag ostroma alatt. Kis János szerepében Schiffer, Magyar Bálintot Karácsony Gergő alakítja, a fiatal Demszkyre Jávor Bencében lehet ráismerni. Vajon lesz-e belőlük SZDSZ?

The Empire Strikes Back - LMP.jpg


A fiatal párt tehetetlen, mert a hatalom, a halálcsillag a sajtó alakjában halomra lövi őket. A szájukba rágja, az egész baloldali társadalom szájába rágja, hogy Bajnai kötelező, az összefogás kötelező, az MSZP-vel való összeolvadás 1. lépése kötelező. A társadalom szájába rágja a sajtó, hogy az LMP-nek nincs más esélye, Magyarországnak nincs más esélye, a sajtó véleményének kiszolgáltatott emberek (akik nem szoktak kedvenc sajtóorgánumaik véleményével szemben különvéleményt megfogalmazni – a NOL-olvasók, HVG-olvasók kb. 90%-a (becslés)) pedig az LMP-re rontanak, hogy azonnal tegyétek azt, ami a parancsban le van írva.

Az, hogy a társadalomnak szüksége van egy pártra, amely baloldali, de nem MSZP-barát, és más politikát akar és tud folytatni, más országvezetést, mint amit az MSZP, úgy látszik, nem szerepel a súlyos, meggyőző érvek listáján.

Azaz mégis, hiszen az LMP kongresszusa jól döntött (nem lesz belőlük SZDSZ). Az LMP hivatalosan készen áll, hogy a társadalom érdekében a küldetését (végre) felvállalja. A gond csak az, hogy az MSZP-t is mozgató halálcsillag (az MSZP csak egy párt a hatalom kezében) bekapcsolta a mágneseit, és pontosan tudjuk, hogy ez mit jelent: személyes rábeszélés, egyenként dolgozzák meg az LMP-seket, a háttérben. Ezeknek a mágneseknek a Demokratikus Ellenzék nem tudott ellenállni, és szétpattant, majd pályát módosított. Az LMP-re is pontosan ez vár most … hacsak nem indul be egy értelmes diskurzus, végre, hacsak nem kezdenek el az LMP-sek végre megint dolgozni, illetve hacsak nem kezdenek bele végre az érdemi munkába, immár mint hivatalosan is harmadik pólust képviselő párt. Ha ez megtörténik, ha a józan ész, és az értelmes beszélgetések visszatérnek, akkor az LMP sosem lesz a Halálcsillag martaléka, mert nincs semmiféle józan észérv amellett, hogy az LMP lemondjon az MSZP-től való függetlenségéről … (amely függetlenség egy későbbi együtt kormányzást sem zár ki!! illetve egy választási együttműködést sem, 3 hónappal a választások előtt, az E14 legyen E14 és ne E2012-14)

Mert vagy független az „új baloldali” párt az MSZP-től, vagy nem. Az SZDSZ nem volt független, és ez a tény 22 éven keresztül lepleződött le. És nem véletlen egybeesés, hogy pontosan ennyi idejébe tellett a magyar társadalomnak az is, hogy felismerje, a rendszerváltás, amit kapott, kész átverés … és ez az átverés az, ami miatt a jobboldalon olyan sok a szavazat választásokkor … ez a motorja Orbánék 2/3-ának is …

Lehet, hogy az LMP-vel meg lehet ugyanazt csinálni, amit a Demokratikus Ellenzékkel, elvégre az erő erő, és mindent és mindenkit fel lehet törni ... de a magyar társadalommal ugyanazt nem lehet megcsinálni még egyszer … Másodszorra már minden átverés átlátszóvá válik … lehet, hogy ezért akarnak Bajnaiék most valami másfajta „politikát”, mert tudják, ugyanazzal nem próbálkozhatnak másodszor is :))

Az LMP áldozatául eshet a manővernek, de Magyarország nem … mert akármekkora hisztériát is keltenek a Halálcsillag által mozgatott pártok a „baloldalon”, az LMP már megalapította a zöld baloldalt, az öko-baloldalt, a harmadik pólust, és ez a hely, ha egy percig üresen marad, betölti valaki más … és mivel öko-ról, és korrupció-ellenességről van szó, a hamisítás eleve ki van zárva – egy Bajnai sosem tudja magát eladni öko-politikusként, de még demokrataként sem … maximum csak Orbánhoz képest …

Egyszóval, amit az LMP létrehozott, az már nem törölhető el, a harmadik pólus meg lett alapítva, immár rajta van a térképen, és vagy az LMP vezeti az új baloldalt, vagy valaki MÁS (de nem egy Bajnai, sem egy Kálmán Olga) … de mindenképp ugyanazok az emberek fognak rájuk szavazni, akik az LMP-re szavaznának, ha az LMP végre az lehetne, aminek lennie kell …
Óriási kár lenne az LMP-ért !!! Az LMP egy gyönyörű platánfa … annyi évvel, annyi gondolattal, annyi élettel, annyi barátsággal, gondolkodással … szörnyű lenne látni, hogy csak úgy kivágják … öltönyösök, Bajnai és a HVG megbízásából …

★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★   ★  

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://demoasp.blog.hu/api/trackback/id/tr554937025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.11.23. 21:58:17

Az LMP nehezen fog tudni ellenállni a vörös hadseregnek, már csak azért is, mert maga is tele van bolsevikokkal, akik azt akarja, hogy a párt néhány biztos listás helyért cserében adja (f)el magát.

Ha beállnak a vörösök mögé, akkor azzal a saját pártjukat teszik nevetségessé, és vállalhatatlanná sok olyan szavazójuk számára, akik éppen azért választották őket, mert nem kérnek sem a Fideszből, sem a vörösökből.

A Bajnai mögé állással a párt értelmét veszti.

Ha viszont nem áll, akkor legázolja a vörös úthenger.

Ilyen helyzetben nem valószínű, hogy a párt erősödni tudna, valószínűbb az, hogy rövid életű lesz a magyar politikában.

Valóban kár értük, de azért elsősorban ez rajtuk múlott, múlik.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.25. 09:07:56

Csak nagyon csendben kérdezem meg: kiszámolta már a posztíró, hogy mennyi esélye lenne az LMP-nek önmagában megcsípni a választási küszöböt az Orbán-féle választási rendszerrel, ha ma lennének a választások?

Amíg a válasz az, hogy „nem”, vagy „igen, az esély nagyon kicsi”, addig minden, a fentihez hasonló okoskodás üres szócséplés.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.11.25. 10:19:30

Teljes marhaság az írásod, senki nem akarja az LMP-t szétverni, egyik oldal sem. A megegyezéses szárny Orbán minél hatékonyabb eltávolítását célozza, mert enélkül ökopolitikát nem lehet csinálni. Nem akar senki mögé beállni, ez vaskos hazugság, az LMP-fundik terjesztik.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2012.11.25. 11:02:57

Kiváló írás! Egyetlen hatalmi pólus áll az MSZP, a DK, és Bajnai mögött, és ez a pólus, ez a Borg kocka akarja most egyben magához rántani vagy felszalámizni az LMP-t. Egész egyszerűen nem engedhetik meg, hogy a "demokratikus" ellenzék oldalán legyen alternatíva rajtuk kívül.

Amit tragikusnak tartok, hogy amint színt kellett vallani az LMP jövőképét illetően, kiderült, hogy Schiffer és köre, az általam autentikusnak tartott LMP elveket vallók köre kb. fele a pártnak (a kongresszusi szavazatokban többségben voltak, de a képviselőcsoportban már kisebbségben). A másik fele 100 %-ban egyetért a Borg-hoz való csatlakozással.

Hihetetlen, hogy ez a sekélyes, 22 évnyi magyar belpolitika is micsoda dezsavü fodrokat képes vetni. Ez vajon lehet véletlen, vagy inkább a szocialista pólus az egyszer már jól bevált stratégiáját látjuk ismét működni?

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2012.11.25. 11:11:23

@kesztió:
"Csak nagyon csendben kérdezem meg: kiszámolta már a posztíró, hogy mennyi esélye lenne az LMP-nek önmagában megcsípni a választási küszöböt az Orbán-féle választási rendszerrel, ha ma lennének a választások?"

Csak nagyon csendben súgok a posztírónak, hogy válaszolja azt: nem számolta ki, mivel nem ma lesznek a választások, és az épp most zajló események ordas módon fogják befolyásolni a pártok megítélését.

Bejutni mindenáron a Parlamentbe...
Ez az egyetlen érve a borg kockához való csatlakozás mellett a rövidlátó, kongresszusi döntéssel szemben politizáló LMP-s arcoknak.
Érthető, hiszen ÚGY valószínűbb, hogy 2018-ig képviselők maradhatnak. Az, hogy mit képviselnek majd, és ez milyen viszonyban lesz azzal, amit a 2010-ben még rájuk szavazók elvártak tőlük, az látszólag közömbös számukra.

Schiffer óriási terhet cipel a vállán, és remélem van annyira szívós, hogy ne adja fel idejekorán a hatalmi pólusoktól független, önálló politizálást. Nagyon nagy szükség van egy alternatívára, nagyon nagy szükség van a független LMP-re.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.25. 11:26:05

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Senki nem kényszerítette az LMP-t arra, hogy beszálljon a politikába, megmaradhatott volna a „láncoljukmagunkatmindenmozdíthatatlanhozazatomerűművekellen”-szintű aktivistáskodás mellett. De ha már beszállt, próbáljon felnőtt módra politizálni, nem sértődött hülyegyereket játszani a homokozóban, mert azzal, hogy parlamenti képviselet nélkül marad, csak idiótát csinál magából is és az eszméből is, amit képvisel.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.25. 11:28:19

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: (amúgy az ‘idejekorán’ jelentése a magyar nyelvben ‘idejében’ – és semmiképp nem ‘idő előtt’)

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2012.11.25. 11:40:32

@kesztió: Tisztában vagyok az "idejekorán" szó jelentésével, és beszédes, hogy a Borg kocka, melynek Ön is része, még a nyelvhasználatban SEM tűr alternatívákat. :)

www.e-nyelv.hu/2011-07-11/idejekoran-jelentesei/
"Az utótag hatására a mai nyelvi köztudatban kezd ‘túl korán, ideje előtt’ jelentése kialakulni."

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2012.11.25. 12:02:04

@kesztió: "Senki nem kényszerítette az LMP-t arra, hogy beszálljon a politikába,"

Mint ahogy mást sem, kivéve, akiket igen.

"megmaradhatott volna a „láncoljukmagunkatmindenmozdíthatatlanhozazatomerűművekellen”-szintű aktivistáskodás mellett."

Ha Ön szerint a civil politika, a párt nélküli politikzálás, az aktivizmus az odaláncolás szintje, akkor feltételezem, nincs túl jó véleménye a Milláról sem. Akkor miért is kellene az elkurvult Milla által nyomott Bajnaival szövetségre lépni?

"De ha már beszállt, próbáljon felnőtt módra politizálni, nem sértődött hülyegyereket játszani a homokozóban, mert azzal, hogy parlamenti képviselet nélkül marad, csak idiótát csinál magából is és az eszméből is, amit képvisel. "

Feltételezem, hogy Ön intelligens ember, és megérti, hogy ez az olvasat az Ön olvasata, az Ön helyzetértelmezése. Mások szerint a helyzet értelmezése az, hogy egy hatalmi centrumnak (melyet az LMP rendszerszinten utasít el elvei szerint) a szavazatmaximalizálás érdekében létrehozott, közös célú nyúlványai (MSZP, DK, Milla, H&H-Bajnai), előre borítékolhatóan és a lehető legkisebb meglepetést okozva most összeállnak ismét, mint sok kicsi legó, és ebbe a baráti masszába akarják belegyúrni az LMP-t, mely kívül esik a két csoporton, de veszélyes alternatívája az egyedülállóan demokráciastandard E2014-nek.

Namost ebben az értelmezésben nem egy hülyegyerek ellenkezéséről van szó, hanem egy gondolat, egy eszme, egy a 22 évet meghatározó, nagyjából kétpólusú magyar belpolitika pocsolyájába követ dobó, független, harmadik út, egy még nem kompromittálódott párt életképességéről vagy felolvadásáról az egyik hatalmi centrumban.

Az LMP egyik útja a függetlenség.
Másik útja az SZDSZ útja, a pártszintű morális megsemmisülés, a megélhetési politikusok hatalomátvételével és túlélésével párhuzamosan.

Barátom részben erről szól a poszt, amit Ön írt: az LMP durcás hülyegyereknek, demokráciaellenesnek, a Fidesz szekértolójának, az örök lúzernek van bélyegezve, HA Dávidként nem társul a Góliáttal.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.25. 12:02:07

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:
Akkor lássuk csak. Kérek szépen rövid, célratörő, igen-vagy-nem-es válaszokat az alábbiakra:

1. Az LMP-t nem a „Borg-kocka” (amelynek fene tudja, miért lennék én személyesen része) darálja be, hanem a Fidesz új választási törvénye, amelyik egyzerűen ne hagy alternatívát. Igen vagy nem?

2. Ha az LMP politikai pártként a hatékony parlamenti képviselet helyett a sziszifuszi parlamentenkívüliséget választja, akkor az LMP komolytalan. Igen vagy nem?

3. ha az LMP maga is tudja (mert nem hülye), hogy a „függetlenség” zászlajának lobogtatása komolytalan alternatíva, mert ESÉLYE NINCS bejutni vele a parlamentbe, de ennek ellenére a fanatikus híveinek továbbra is tüntetően lobogtatja, akkor az LMP populista párt, szőt, populistább, mint az MSZP és a Fidesz együttvéve. Igaz vagy nem?

Kíváncsian várom a válaszait.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.25. 12:12:25

Ja ez kimaradt, pedig meglehetőst fontos:

4. Ha az LMP szavazói is pont olyan fekete-fehérben klisékben gondolkoznak, hogy Bajnai = egy gyurcsányista, a politika mocskában meghentergett libatolvaj, bezzeg a politika új, friss arcai egytől egyig borítékolhatóan Krisztus és Einstein keresztezéséből származnak,

mi is a különbség a birkamenet egybites Fidesz-szavazói illetve az LMP-szavazók között? ;)

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2012.11.25. 12:23:57

@kesztió:
Minden megfogalmazott kérdése manipulatív, állításokat tartalmaz, és mindig kódolta "helyes" választ is, tehát nem áll módomban igennel vagy nemmel válaszolni, nagyon sajnálom. :)

1. Nem vagyok jós. Fogalmam sincs. Lehet, hogy nem éri el az LMP a bejutáshoz szükséges küszöböt. Ön viszont velem ellentétben gondolom tehetséges jós, és szinte TUDJA a választ, mitöbb, erre a válaszra építi fel a következő két kérdését is.

2. A kérdés költői, és híven tükrözi az Ön értelmezését. Az LMP, az schifferi elvek mentén mozgó LMP szerintem a hatékony parlamenti képviseletet mindenképp kockára teszi, mivel hű akar maradni az általa képviselt elvekhez.
Ha nem akarna hű maradni, akkor vígan csatlakozna az E2014-hez, egyik oldalhoz, de ez már egy másik történet.
Vegye észre, hogy itt nem a politikai felnőtté válásról van szó, hanem a már a párttá válásnál is jelenlévő, nagyon is felnőtt politikai elvek továbbéléséről vagy a végtelenül prosztó, elvtelen, nettó politikai túlélésről.
Tudna mondani egyetlen VALÓDI pártot, mely egykor a két nagyhoz (MSZP vagy Fidesz) csatlakozott szövetségesként, és még működik?
Szívből remélem, hogy nem fogja a KDNP-t említeni... :)

3. Ön azt hozza ki a függetlenséghez való ragaszkodásból, és ennek az Ön szerint MINDENKI ÁLTAL ISMERT következményéből, a Parlamentből való kihullásból, hogy ennek a politikának a következetes képviselete populizmus, de az Ön szerint evidens Parlamentbe jutást jelentő E2014 "tagság" nem az?
Pfh...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.25. 12:33:56

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Annyit kommentálnék csak a fentiekhez, hogy a legszomorúbb a dologban, hogy tulajdonképpen a barikád ugyanazon oldalán állunk. Nehogy azt higgye, hogy akkora élvezet lenne akárkinek is (A Fidesz-t leszámítva) „elszürkíteni” a politikai palettát az LMP „bedarálásával”, de én tényleg nem látok más esélyt.

Pontosabban igen. Ön abba se menne bele, Ha az Együtt 2014 (LMP-stől) vállalná, hogy hatalomra jutása esetén azonnal módosítaná a választási törvényt egy jóval igazságosabbra, tűzoltómunkával helyreállítaná az alapvető demokratikus intézményeket, majd előrehozott választásokat írna ki, mostmár független pártokkal? Ezzel a forgatókönyvvel mindenki nyerne: bajnaiék is, mert hihetetlen bizalmi tőkére tennének szert ezzel az altruista gesztusal, és az LMP is, mert simán bekerülhetne újra, ezúttal függetlenként...

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2012.11.25. 12:40:51

@kesztió:
"4. Ha az LMP szavazói is pont olyan fekete-fehérben klisékben gondolkoznak, hogy Bajnai = egy gyurcsányista,"

Ön nem érti, amit írtam. Bajnai nem gyurcsányista. Gyurcsány sem gyurcsányista. Ezek a tényezők egy hatalmi központ politikai avatarjai.

Egyébként, ha már szóba hozta, másképp nehezen lehet megítélni Bajnait, mint Gyurcsány 1x éves szoros és megbízható üzleti partnerét, a paródiába hajló miniszterelnök-casting nem-politikus, ügyvezető, soha többé nem politizáló győztesét, aki tök hitelesen meghozta azokat a fájó, IMF követelte döntéseket, melyeket Gyurcsány nem mert, nem tudott meghozni.
Így a választások után kiváló DK-val elmondhatja mindhárom csipet-csapat, hogy értékesebb lett az osztódással.
Az MSZP bálnák felsóhajtottak, hogy most már igazán hiteles baloldali politikát fognak tudni vinni, az örök reformer Gyurcsány megszabadult az őt visszahúzó vénektől, Bajnai pedig a hótiszta, "fájni fog, én megmondtam", nem-politikus kitudjamicsoda szerepkörében tetszeleghetett.

Jé, most meg együtt(2014) vannak már megint. Tényleg összeesküvés-elméletnek tartja, hogy a szavazatmaximalizálás miatt szálazták szét a vesztes bandát?

"a politika mocskában meghentergett libatolvaj,"

Ne adjon a számba szavakat. Én nem tartom Bajnait libatolvajnak, mindössze egy csapnivaló menedzsernek, aki majdnem minden cégénél gyászosan leszerepelt.

"bezzeg a politika új, friss arcai egytől egyig borítékolhatóan Krisztus és Einstein keresztezéséből származnak,"

Ne essék nevetséges túlzásokba! Ilyet sem mondtam. Mindenesetre, akiket eddig egyik vagy másik hatalmi centrum az ország irányítására segített, az ebben az országban sokak szerint jóval büdösebb, mint a 6 láb mélyre ásott, 66 napig érlelt rókatetem.

"mi is a különbség a birkamenet egybites Fidesz-szavazói illetve az LMP-szavazók között? ;) "

A világon semmi. Mint ahogy bármely, politikailag elkötelezett közösség között sem abból a szempontból, hogy legjobb meggyőződésüknek és világképüknek megfelelően igyekeznek cselekedni a politikában, és meghatározni saját sorsukat.
A "csöndes" politikai strucctömeggel ellentétben.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2012.11.25. 12:53:48

@kesztió:
" tulajdonképpen a barikád ugyanazon oldalán állunk"

Bizonyos aspektusból esetleg, de elárulom Önnek, én Fidesz szavazó vagyok. És nem ezért örülök és szurkolok az önálló LMP-nek, hanem mert kell végre egy harmadik, európai szagú, erős társaság a Parlamentbe.

" Ezzel a forgatókönyvvel mindenki nyerne: bajnaiék is, mert hihetetlen bizalmi tőkére tennének szert ezzel az altruista gesztusal, és az LMP is, mert simán bekerülhetne újra, ezúttal függetlenként... "

1. Semmi garancia nincs rá, hogy a választáson ez a szövetség győzne.
2. Az jóval valószínűbb, hogy ha az LMP beáll x-ediknek egy erősebb vagányokkal bíró politikai közegbe, az egyszeri szavazó könnyen szavaz át róla.
3. A politikában az ígéretek a politikusokhoz kötődnek a szavazók fejében (akiknek amúgy elég rövid a memóriájuk).
Orbán ilyen szempontból önmagát adja kb. 19 éve, és szépen rá is veri az ellenzék a következetlenségeket, míg a másik pólus szorgosan cserélgeti a fejeket, akiknek aztán csak rövidtávon kell helytállni az ígéreteik miatt. Jha kérem, így könnyű.
blogleany.blogspot.hu/2012/11/emberek-es-zombik-harca-politikaban.html

"Orbán tervezői márka, az MSZP brend, ami időről időre különböző tervezőkkel dolgoztat. Most már semmilyen névhez nem ragaszkodnak, de a brend létezik."

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2012.11.25. 12:59:10

@kesztió: Ja és még valami.
Aki a politikában altruistaként tűnik fel, vagy annak láttatja magát, az hazudik. Nem úgy, mint a politikusok általában, hanem ORDAS MÓDON. :)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2012.11.25. 13:30:11

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Fidesz-szavazó, de európai szagú társaságot szeretne a parlamentbe.

Ön tényleg altruista...

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2012.11.25. 13:35:42

@kesztió:
Igen. Hiszen az ország szempontjából káros, ha a Fidesz hiteles és elvhű vetélytárs nélkül marad a Parlamentben.
A jelenlegi kínálat alapján azt mondom, hogy egy nagyon erős LMP-re van szükség sokféle szempontból.

Blickfang 2012.11.25. 23:30:15

Mélységesen kiábrándult Fidesz-szavazó vagyok, a politikai képviselet nélküli jobboldali liberális fajtából. Részemről kábé így fest a helyzet:

1) Ha az LMP 2014-re garantáltan és visszavonhatatlanul (nem holmi ingatag kongresszusi többséggel) megszabadul a Scheiring-féle chavezista elmebajtól és a Karácsony-féle népfrontos smúzolástól, akkor övék a szavazatom.

2) Amennyiben ez elmarad, akkor égnek dobom a kezemet és otthon maradok, hacsak...

3) ...a Bajnai-féle népfront nem szed magára annyi tehetetlenségi nyomatékot, hogy esélyes legyen a győzelemre, mely esetben gázmaszkot húzok és a Jobbikra voksolok.

Persze, ez csak egyetlen választópolgár véleménye, aki nem akar diktálni senkinek és nem óhajt meggyőzni senkit az igazáról.

furbe 2012.11.25. 23:35:05

@iii: A hatékonyság a mennyire ökopolitikai fogalom (szerintem semennyire...

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.11.26. 10:54:53

@furbe: És? Amit az LMP csinál, az egytől egyig ökopolitika? A józan ész nem vész el attól, hogy valakik ökopolitikával foglalkoznak.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.11.26. 10:56:13

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Baromság, az LMP másik fele is önálló pólust akar, csak éppen fontosnak tartja Orbán eltávolítását is.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.11.26. 11:00:17

@Blickfang: Értem, tehát te az Orbán-kormány további fennmaradását támogatod.

Scheiring nem chávezista, ez marhaság.

Mint jobboldali liberális, mit szólsz az LMP baloldali gazdaságpolitikájához, ami egyébként összecseng az összes többi zöld pártéval is?
süti beállítások módosítása